Denník N

Všetko o zhyboch: ktorý úchop je správny, prečo treba cítiť brucho a čo s palcom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zhyby ani zďaleka nie sú „len“ cvičením na chrbát, hovorí kondičný tréner Viktor Oliva, čerstvý držiteľ doktorského titulu z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.

„Treba si uvedomiť, že ide o cvičenie na celú vrchnú časť tela,“ vysvetľuje. Týka sa to svalov lopatkovo-ramenného pletenca, svalov, ktoré podporujú silu úchopu, svalov predlaktia, paže a dokonca aj svalov brucha.

Oliva zhyby predpisuje svojim klientom, varuje však tých, ktorí celé dni sedia v kancelárii. „Rovnako aj tých, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom, ktoré im neumožňujú vykonávanie tohto cvičenia, prípadne vrodené určité anatomické predispozície ramenného kĺbu, ktoré predurčujú vyššie riziko zranenia danej oblasti pri vykonávaní tohto cvičenia.“

„Ak začnete robiť zhyby hneď po ôsmich hodinách za počítačom, môžete si ublížiť. Je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel – napríklad nebyť zhrbený ako Quasimodo,“ usmieva sa odborník na kondičný tréning.

Za ako dlho sa naučíte urobiť prvý zhyb? „Pokiaľ nemáte zdravotné problémy a iné limitácie, mohli by ste to dokázať za osem až dvanásť týždňov.“

„Niektorých môže prekvapiť, že zhyby sa v skutočnosti nenaučíte len na hrazde,“ pokračuje s tým, že so svojimi klientmi začína sériou špeciálnych prípravných cvičení.

Oliva zároveň upozorňuje, že mimoriadne dôležitá je rovnováha medzi tlakovými a ťahovými cvičeniami: „Všimnite si, že tí, ktorí často robia bench press bez kompenzácie ťahovými cvičeniami, sa sťažujú na problémy s ramenami.“

Dočítate sa aj:

  • či pri zhyboch môžete robiť švihové pohyby a čo máte robiť s palcom;
  • že pri zhybe by ste mali cítiť aj brucho;
  • ako sa naučíte urobiť prvý zhyb;
  • ktorý úchop je najbezpečnejší pre ramená a aký je medzi jednotlivými úchopmi rozdiel;
  • ako sa medzi športovcami výrazne znížil počet zranení ramena.

Chceme mať veľký otvorený hrudník a aktívne brucho

„Keď budete najbližšie vo fitku, pozrite sa okolo seba. Je možné, že niekto, koho uvidíte robiť päť zhybov, by pri správnej technike zvládol sotva jeden,“ vraví Viktor Oliva.

Najčastejšou chybou, s ktorou sa pri zhyboch stretáva, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie