Denník N

Kábul mohol byť v itinerári každého turistu. Ako 20 rokov vojny zmenilo afganskú metropolu

Kábulčania prechádzajú okolo opevnenej budovy Afganskej banky. Foto – Washington Post/Lorenzo Tugnoli
Kábulčania prechádzajú okolo opevnenej budovy Afganskej banky. Foto – Washington Post/Lorenzo Tugnoli

Archívny text z marca 2021. Píšu Philip Kennicott a Susannah Georgová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Kábul, mesto tradičných bazárov, ošarpaných nákupných centier, konských povozov a rozpadajúcich sa ulíc plných nekoordinovanej premávky, vo svojom centre skrýva ťažko opevnenú štvrť, ktorá je pre väčšinu Afgancov záhadou.

V nej sa zhluk dôležitých kancelárií a budov pretvoril na pevnosť z 21. storočia, ktorá je obklopená vysokými múrmi, kontrolnými bodmi a bezpečnostnými kamerami. Pre mnohých predstavuje nepreniknuteľnú mestskú pustatinu známu ako Zelená zóna.

Opevnenie sa rýchlo rozrástlo po začiatku vojny v roku 2001. Zelená zóna sa stala prekážkou každodenného mestského života, spôsobila dopravné peklo, ktoré preniká naprieč celým rozľahlým štvormiliónovým mestom. Zelená zóna je pre Kábul ako votrelec, zdroj rozhorčenia – a nezmazateľné dedičstvo dvadsaťročného vojenského zásahu USA.

Ak by posledné storočie prinieslo Afganistanu politickú a občiansku stabilitu, centrum a juh mesta by už boli v itinerári každého turistu. Je to miesto, kde nájdete štvrte s elegantnými vilami, ulice lemované stromami a veľký bulvár, ktorým sa môžete previezť vlakom. Starobylé mesto sa nesie pozdĺž rieky Kábul, kde stoja domy s nádvoriami. Sú zdobené dôsledne vyrezávanými drevenými paravánmi.

Ale namiesto toho sa Afganci pozerajú na bariérové steny, ktoré menia mesto na betónové kaňony.

Masúdovo námestie dnes obkolesujú betónové zátarasy. Foto – Washington Post/Lorenzo Tugnoli

Fotoreportér ocenený Pulitzerovou cenou, Lorenzo Tugnoli, celé mesiace zachytával ulice a štvrte v blízkosti Zelenej zóny. Jeho fotografie mapujú cestu enklávou – v ktorej sa nachádzajú veľvyslanectvá, hodnostári a medzinárodné organizácie – smerom na juh k palácu, kde sa poslední afganskí králi nádejali, že parlament bude predsedať modernej krajine orientovanej na Západ.

Masúdovo námestie je pomenované podľa Ahmada Šáha Masúda, mocného vodcu mudžahedínov, ktorý bojoval proti sovietskej okupácii a neskôr proti Talibanu. Atentát naňho z 9. septembra 2001 predznamenával útoky al-Káidy v New Yorku a vo Washingtone, ktoré prišli o dva dni neskôr a boli zlovestnou predohrou k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie