Denník N

Dopravný podnik v Bratislave má nového šéfa, ľudia po hlasovaní poslancov a primátora vypískali

Nesrovnalove transparentné konkurzy poslanci nezastavili ani napriek škandálom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nesrovnalove transparentné konkurzy poslanci nezastavili ani napriek škandálom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanci Bratislavy zvolili nové vedenie mestských podnikov, neodradila ich ani kritika Transparency International, uniknutá nahrávka o zákulisných manipuláciách či vopred zverejnené mená víťazov.

Bratislavskí poslanci si po výmene šéfov veľkých mestských podnikov vypočuli piskot od občanov. Napriek viacerým škandálom v „transparentných konkurzoch“ odobrili výber komisie, v ktorej sedeli poslanci a zástupcovia primátora.

Ľubomíra Belfiho nahradí v dopravnom podniku Milan Urban, Stanislava Beňa v BVS Zsolt Lukáč a v OLO vystrieda Romana Achimského Branislav Cimerman.

Primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) ešte pred voľbami sľuboval, že politických nominantov nahradia odborníci, ktorých vyberie personálna agentúra. Sľub nesplnil. Neskôr to už bola iba komisia poslancov a jeho zástupcov, no primátor sa stále pýšil, ako je všetko transparentné a pod dozorom Transparency International.

A to aj po tom, ako na verejnosť vopred unikli mená dvoch víťazov konkurzov či nahrávka, kde Nesrovnalov poradca Roman Holeš kšeftuje so stoličkami v OLO výmenou za podporu od nezávislých poslancov Jána Hrčku a Dany Čahojovej. Nesrovnal síce tvrdil, že s tým nič nemá, no pred hlasovaním verejne vystúpil ďalší svedok. Mestský poslanec za KDH a viceprimátor Ignác Kolek tvrdí, že aj za ním prišiel Holeš s ponukou. Funkciu viceprimátora sa rozhodol zložiť minulý týždeň po oznámení víťazov konkurzov.

No ani kritická správa Transparency, ktorá na konkurzy dozerala, nepresvedčila poslancov, aby kandidátov odmietli. Transparency odporučilo poslancom, aby zvážili, či sa budú riadiť výsledkom komisie. Tá podľa nich nedodržala nastavené pravidlá. Mesto pochybilo aj v tom, že audit kandidátov za vyše 20-tisíc eur dodalo komisii, keď už bolo o všetkom rozhodnuté. Proti návrhu sa postavili najmä poslanci z Bratislavského klubu Jána Budaja, ktorí sa na tom dohodli už v stredu.

Ich poslanci najskôr navrhli hlasovanie stiahnuť, no ostatní ich nepodporili. Hlasovanie prirovnali k mečiarizmu, viackrát bol podľa nich porušený aj rokovací poriadok. Primátorovi vyčítali aj to, že im mená menších príspevkových organizácií mesta ukázal až večer pred hlasovaním.

Chceli, aby teda na zastupiteľstve aspoň vystúpili a predstavili sa. Na rozdiel od veľkých akciových spoločností ich nevyberala komisia poslancov, nemohli ich vypočuť ani vidieť životopisy.

„Odmietam svoju nomináciu, nebolo by to fér voči ostatným kandidátom ani súčasnému riaditeľovi. Viete vôbec, aké mám plány s lesmi alebo aké ich má môj protikandidát?“ pýtal sa poslancov Jaromír Šíbl z ochranárskeho združenia BROZ. Vo výberovej komisii nebol podľa neho žiadny odborník na lesné hospodárstvo či ochranu prírody. Vraví, že tam nebola ani Transparency, nebol zverejnený zoznam ostatných kandidátov či ich plány a životopisy.

Väčšine poslancov to však neprekážalo a aj tento návrh na zmenu vedenia v mestskom pohrebníctve a ďalších organizáciách odhlasovali. Okrem toho odobrili aj ďalších členov predstavenstiev a dozorných rád.

„Neboli to transparentné konania, ale dohody,“ povedal bývalý primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru), ktorý v predošlom volebnom období dosadil spolu s poslancami do mestských podnikov nominantov.

 

Koho poslanci zvolili?

Dopravný podnik Bratislava povedie Milan Urban

  • Nový Čas tvrdil, že má väzby s primátorom Ivom Nesrovnalom. Obaja to popreli, Urban povedal, že ho iba pred podaním prihlášky požiadal o stretnutie a primátor mu vyhovel,
  • jeho meno sa objavilo na údajne falošnom uznesení, ktoré zverejnil ešte pred výberom víťazov denník Plus Jeden Deň, bolo aj na na bilbordoch v Bratislave,
  • žije v Ivanke pri Dunaji, pracoval na riadiacich funkciách vo VÚB banke, bol členom predstavenstiev viacerých firiem,
  • vyštudoval Stavebnú fakultu STU.

BVS povedie Zsolt Lukáč

  • jeho meno sa objavilo na údajne falošnom uznesení, ktoré zverejnil ešte pred výberom víťazov denník Plus Jeden Deň, bolo aj na na bilbordoch v Bratislave,
  • niektorí poslanci sa báli, že by pripustil aj privatizáciu vodární,
  • býva v Dunajskej Strede,
  • je prezidentom Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, do tohto roku bol predsedom predstavenstva Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, v rokoch 2000 až 2006 pracoval na ministerstve výstavby ako tajomník a riaditeľ,
  • študoval na STU.

OLO povedie Branislav Cimerman

  • pracuje ako ekoinžinier, v rokoch 2010 – 2012 bol tajomník na ministerstve životného prostredia,
  • žije vo Veľkom Bieli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie