Denník N

Taliban preberá moc v Afganistane. Chce ukázať, že je schopnejší ako vláda, a získať uznanie Západu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Joe Biden trval na tom, že odchod amerických vojsk z Afganistanu bude „zodpovedný, uvážlivý a bezpečný“.

„Pravdepodobnosť, že Taliban prejde cez celú krajinu a obsadí ju, je veľmi nízka,“ povedal americký prezident začiatkom júla.

Biden pred mesiacom hovoril, že „za žiadnych okolností neuvidíme evakuáciu ľudí vrtuľníkmi zo strechy amerického veľvyslanectva“. Lenže presne to sa v nedeľu dialo.

Islamisti z hnutia Taliban v nedeľu ráno prišli na hranice Kábulu, hlavného mesta Afganistanu. Očakáva sa, že v krajine čoskoro prevezmú moc. V meste zavládol chaos, ľudia si vyberali úspory z bánk a pred veľvyslanectvami západných krajín sa tvorili dlhé rady.

„Toto je veľké vytriezvenie pre západných politikov,“ hovorí pre Denník N Břetislav Tureček, ktorý vedie Centrum pre štúdium Blízkeho východu na Metropolitnej univerzite v Prahe.

Odborníčka na ľudské práva a migráciu Zuzana Števulová, ktorá sa situácii v Afganistane, ako aj afganskej diaspore na Slovensku a v zahraničí dlhodobo venuje, hovorí: „To, čo pozorujeme, je diametrálne odlišná situácia s odlišnými a zmenenými hráčmi v porovnaní s rokmi 1996 či 2001.“

V tomto texte sumarizujeme, čo v tejto chvíli vieme. Situácia je dynamická a mení sa každú hodinu.

Môže ísť o vopred pripravený prevrat

Islamisti z Talibanu v nedeľu ránu obsadili Chóst a Džalálábád, kľúčové mesto v provincii Nangarhár, ktoré Afganistan prepája s Pakistanom. Okolo 10. hodiny nášho času sa presunuli do Kábulu.

Zástupcovia Talibanu uviedli, že povstalci dostali rozkaz, aby sa vyvarovali násilia. Do hlavného mesta vstúpili bez použitia vojenskej sily.

Veľvyslanectvá medzitým evakuovali svojich pracovníkov a odvážali ich na kábulské letisko. Evakuovali aj sídla afganských vládnych úradov.

Afganský prezident Ašraf Ghaní opustil Afganistan, podľa agentúry Reuters odcestoval do Tadžikistanu. Túto informáciu potvrdila aj BBC. Presné miesto z bezpečnostných dôvodov nie je známe.

Talibanu sa tak za posledný týždeň podarilo ovládnuť prakticky celé územie Afganistanu, a to bez toho, aby afganské vládne sily vôbec kládli odpor.

„Neprehrali ani tak z hľadiska vojenského umenia, výstroja či výzbroje, ako z hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie