Denník N

Taliban má novú PR stratégiu. Afganci sa zobudili do nového sveta, prezidentovi už neodpustia

Talibanskí bojovníci po tom, čo prevzali kontrolu nad prezidentským palácom. Foto – TASR/AP
Talibanskí bojovníci po tom, čo prevzali kontrolu nad prezidentským palácom. Foto – TASR/AP

Bol začiatok júla a Taliban mal pod kontrolou zhruba deväťdesiat z 398 afganských okrskov. Analytici už vtedy upozorňovali, že islamisti postupujú nesmierne rýchlo, no len málokto predpokladal, že do mesiaca obsadia prakticky celú krajinu.

Dnes islamistické hnutie kontroluje najmenej 345 okrskov a v nedeľu vstúpilo aj do hlavného mesta Kábul.

V meste zavládol chaos, západné krajiny sa snažili evakuovať svojich veľvyslancov, pracovníci americkej ambasády pálili dokumenty, ľudia si vyberali úspory z bánk a na letiskách vznikali potýčky.

„Nešťastné tváre, zúfalí mladí ľudia a rodiny uviaznuté v zápchach obhrýzajúce si nechty,“ opísal situáciu v Kábule novinár Kawún Chamúš. Ako píše BBC, Afganistan sa zobudil do nového sveta.

Afganský prezident ušiel z krajiny, čím rozhorčil značnú časť miestnej verejnosti, a lídri Talibanu sa zatiaľ snažia presvedčiť verejnosť, že budú serióznym partnerom. Západné štáty vydali spoločné stanovisko, pod ktorým je podpísané aj Slovensko. Do Afganistanu zároveň posielame vojenský špeciál.

V tomto texte zhŕňame to najpodstatnejšie, čo sa stalo od nedeľnej správy, že Taliban preberá moc v Afganistane. Situácia je naďalej dynamická a mení sa každú hodinu.

„Plody úsilia a obety“

Už o pár týždňov si pripomenieme dvadsiate výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001. Spojené štáty v reakcii na to poslali svojich vojakov do Afganistanu a po pár mesiacoch zvrhli Taliban.

Teraz sa Američania z krajiny sťahujú a Taliban sa, naopak, vracia. „Vojna v Afganistane sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie