Denník N

Euroligy: Hneď prvý zápas ukázal, aký bude dôležitý. Kucka zažil skvelý debut v Premier League

Dobrý deň,

cez víkend odštartovala nová sezóna štyroch popredných európskych líg, talianska Serie A sa začína túto sobotu.

Mohli ste sledovať nové tímy s novými hráčmi a trénermi, ale aj Barcelonu bez Lionela Messiho.

V Euroligách sa aj v tejto sezóne budeme snažiť každý týždeň zhrnúť to najpodstatnejšie, čo sa cez víkend v top piatich ligách stalo, môžete ich dostávať aj ako newsletter.

V prvých tohtosezónnych Euroligách sa dočítate aj:

  • o tom, prečo bude Juraj Kucka pre Watford v tejto sezóne dôležitý;
  • o tom, ako hrá Barcelona bez Messiho a prečo sa hrdinom stal Gerard Piqué;
  • o staronovom trénerovi Erlinga Haalanda, ktorý bol pri všetkých piatich góloch Dortmundu;
  • o návrate Mallorky s dvoma Slovákmi (Martinom Valjentom a Dominikom Greifom) do La Ligy;
  • ale aj o predstavení Messiho a ďalších hviezd v Paríži.

Anglicko: Kucka priviedol Watford k víťazstvu

Juraj Kucka sa v Premier League predstavil vo veľkom štýle. Nováčik súťaže Watford v úvodnom kole porazil Aston Villu bez Jacka Grealisha 3:2. Slovenský reprezentačný záložník sa pár dní po dokončení prestupu z Talianska objavil v základnej zostave a fanúšikovia na sociálnych sieťach ho hneď chválili.

„Juraj Kucka mal naozaj jeden z najlepších debutov, aký si hráč môže priať. Počas prvých 26 minút nasadil súperom 4 jasle, potom som prestal počítať,“ napísal jeden z nich.

Kucka patril k najlepším hráčom Watfordu a viacerí fanúšikovia opakovali, že hrá, akoby ani nemal 34 rokov. „Má fyzickú pripravenosť plavca na dlhú vzdialenosť a k tomu aj skvelú prácu nohami,“ dodal ďalší.

Kucka bude pre hru svojho nového tímu mimoriadne dôležitý. Do klubu prišiel v situácii, keď Watford riešil veľké problémy v strede poľa.

Manažér Xisco Munoz z prvého tímu totiž vyradil Willa Hughesa, kľúčového hráča, ktorý odmietol podpísať novú zmluvu a s veľkou pravdepodobnosťou odíde. Rovnako sa pochybuje aj o zotrvaní Nathaniela Chalobaha. Kucka bol jednou z letných posíl, popri Imranovi Louzovi (Nantes) či Peterovi Etebovi (Stoke City).

Xisco sa rozhodol pre rozostavenie 4-1-4-1, v ktorom Etebo hral ako defenzívny záložník a Kucka sa pohyboval o trochu vyššie spolu s Tomom Cleverleym, bývalým hráčom Manchestru United. Prvoradou úlohou Kucku bolo eliminovať nebezpečného Johna McGinna, čo sa mu aj podarilo. V 23. minúte po zákroku naňho dostal aj žltú kartu.

Watford mal len 38-percentné držanie lopty. Pri návrate do Premier League teda hrá inak ako v druhej lige. Watford bol v The Championship iniciatívnejší a dominantnejší, v Premier League sa však zrejme bude snažiť skôr o protiútoky. Kucka ako „box-to-box midfielder“ bude preto mimoriadne dôležitý. Po strate lopty sa spolu s Cleverleym pridával do pressingu a podľa dát vyhral 6 z 8 obranných súbojov a získal 10 lôpt.

Kucka prináša do hry Watfordu skúsenosti z Talianska, kde dlhé roky pôsobil v drese Janova, AC Miláno a Parmy. „Je to tímový hráč, veľmi tvrdo pracuje a som si istý, že bude hrať so 100-percentnou vášňou pre náš tím – to je presne to, čo potrebujeme,“ vyhlásil Xisco pred novinármi. Po zápase chválil svoj tím a povedal: „Noví hráči sa rýchlo adaptovali a to nám pomohlo k úspešnému štartu.“

Kucka si získal nového trénera aj nových fanúšikov. Jeden z nich, Andrew Reynolds, žartoval, že by teraz mohol získať Zlatú loptu. „Sarr, Etebo aj Kucka sú teraz určite medzi kandidátmi na Ballon d’Or, som o tom presvedčený,“ napísal na Twitteri.

Premier League – 1. kolo:

Tottenham Hotspur – Manchester City 1:0 (0:0)
Gól: 55. Heung-Min Son

Newcastle United – West Ham United 2:4 (2:1)
Góly: 5. Wilson, 40. Murphy – 18. Cresswell, 53. Benrahma, 63. Souček, 66. Antonio
/M. Dúbravka (Newcastle) pre zranenie nefiguroval na zápasovej súpiske./

Norwich City – FC Liverpool 0:3 (0:1)
Góly: 26. Jota, 65. Firmino, 74. Salah

FC Burnley – Brighton & Hove Albion 1:2 (1:0)
Góly: 2. Tarkowski – 73. Maupay, 78. Mac Allister

FC Chelsea – Crystal Palace 3:0 (2:0)
Góly: 27. Alonso, 40. Pulisic, 58. Chalobah

FC Everton – FC Southampton 3:1 (0:1)
Góly: 47. Richarlison, 76. Doucoure, 81. Calvert-Lewin – 22. Armstrong

FC Watford – Aston Villa 3:2 (2:0)
Góly: 10. Dennis, 42. Sarr, 67. Cucho – 70. McGinn, 90.+7 Ings (z 11 m)
/J. Kucka (Watford) hral do 69. min a v 23. min dostal ŽK./

Leicester City – Wolverhampton Wanderers 1:0 (1:0)
Gól: 41. Vardy

Manchester United – Leeds United 5:1 (1:0)
Góly: 30., 54. a 60. Fernandes, 52. Greenwood, 68. Fred – 48. Ayling

FC Brentford – FC Arsenal 2:0 (1:0)
Góly: 22. Canos, 73. Nörgaard


Španielsko: Barca má nového hrdinu, Greif nevydržal náročnosť tréningov

Bola desiata minúta zápasu medzi Barcelonou a Realom Sociedad, keď diváci začali vstávať zo stoličiek a skandovať meno Lionela Messiho.

Barca podala v prvom zápase po Messiho odchode skvelý výkon, zaslúžene vyhrala a zdá sa, že jej fanúšikovia si našli nového hrdinu – Gerarda Piquého.

Z Piquého, ktorého dlho vnímali ako „rebela“ popri Carlesovi Puyolovi, sa stal v posledných rokoch líder tímu na trávniku aj mimo neho. Mnohí priaznivci v ňom bez preháňania vidia budúceho prezidenta klubu.

Práve Piqué v nedeľu večer otvoril skóre, keď si výborne nabehol na center Memphisa Depaya. Bolo to o to symbolickejšie, že nebyť Piquého, Depay by vôbec nemohol nastúpiť.

Barcelona má totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie