Denník N

Očkovacia lotéria je hlúpo nastavená, vraví štúdiový technik. Vysvetľuje, prečo niektorí ľudia nemajú šancu vyhrať

Reprofoto - RTVS
Reprofoto – RTVS

V nedeľnom žrebovaní očkovacej lotérie na RTVS prišla jedna súťažiaca o výhru 400-tisíc eur, pretože jej televízny signál cez internet mal omeškanie. Na obrazovke nevidela heslo, ktoré mala povedať do telefónu, aby získala peniaze.

Lotéria totiž funguje tak, že všetci súťažiaci, ktorí včas zdvihnú telefón, musia do 20 sekúnd povedať heslo, ktoré iba v tom čase svieti na televíznej obrazovke.

Problémom je, že vysielanie máva bežne omeškanie v sekundách až desiatkach sekúnd oproti tomu, čo sa deje v televíznom štúdiu. „Je to spôsobené základnou fyzikou. Toto nemôže byť prekážkou, aby niekomu bola odopretá výhra,“ vraví technik vysielacieho štúdia Michal Štefan Lelek.

V rozhovore vysvetľuje, ako meškanie signálu vzniká, na akých platformách býva najväčšie a ako sa musí očkovacia lotéria zmeniť, aby bola férová pre všetkých.

Sledovali ste v nedeľu reláciu Byť zdravý je výhra na RTVS?

Len zbežne, pretože som bol v práci. Potom som si prečítal nejaké články a reakcie o tom, aký problém tam nastal. Hneď mi bolo jasné, že to nikto neriešil z pohľadu techniky. Takýto problém by potom nemohol nastať, keby to bolo konzultované so všetkými stranami.

Hlavným problémom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Očkovacia lotéria

Očkovanie proti koronavírusu

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie