Denník N

Vedie Lekárov bez hraníc v Afganistane: Ulice sú pokojné, ľudia si však pamätajú 90. roky

Odletovú dráhu na kábulskom letisku zaplnili stovky ľudí, ktorí sa chcú dostať z krajiny. Foto – TASR/AP
Odletovú dráhu na kábulskom letisku zaplnili stovky ľudí, ktorí sa chcú dostať z krajiny. Foto – TASR/AP

„Ak by sme sa nebáli, bolo by to zvláštne. Byť v prostredí, v ktorom denne počúvate streľbu a bombardovanie, je naozaj desivé,“ hovorí Prue Coakleyová, šéfka programov Lekárov bez hraníc v Afganistane.

Jej organizácia dlhodobo upozorňuje na zlú zdravotnícku situáciu v krajine. Zdravotníci v Afganistane čelia útokom ako málokde inde, medzinárodná podpora však klesá. Čo sa stane po tom, keď prevezme moc Taliban?

„V tejto chvíli je čokoľvek nesmierne ťažké predpovedať. Je príliš skoro,“ vraví Coakleyová.

Vaša základňa je v Kábule, do ktorého v nedeľu vstúpil Taliban pripravený prevziať moc v Afganistane. Čo sa okolo vás deje?

V našej kancelárii zavládlo obrovské ticho. V porovnaní s nedeľňajším ránom, keď v meste boli obrovské zápchy, je to dnes mimoriadne pokojné. Väčšina obchodov je zatvorená, zamestnanci sú doma s rodinami… Rozhodne však ticho nie je na letisku. Určite ste videli rôzne správy či videá, čo sa tam deje.

Nezvažovali ste aj vy odchod?

Letisko je predsa zatvorené, takže to neprichádza do úvahy. (smiech)

Žiadny z vašich zamestnancov za posledných 24 hodín nepožiadal o odchod?

Nie. Ako zrejme viete zo správ, Afganistan chcú opustiť mnohí, ale to je skôr bežný trend, nie otázka posledných 24 hodín. Pokiaľ chce ktokoľvek z organizácie Lekári bez hraníc odísť, je to jeho osobná voľba. Sme lekárska organizácia, nie politická; naším hlavným cieľom je ostať v krajine a pokračovať vo svojej činnosti a projektoch. Naďalej teda prijímame pacientov a poskytujeme im starostlivosť.

Ako na udalosti z posledného dňa reagujú Afganci?

Nechcela by som hovoriť v ich mene, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie