Denník N

Taliban už chvália v televízii, z ulíc miznú fotky žien. Neprišli sme sem budovať národ, vraví Biden

Stovky ľudí sa zdržujú na kábulskom letisku a dúfajú, že sa im podarí dostať z krajiny. Foto – TASR/AP
Stovky ľudí sa zdržujú na kábulskom letisku a dúfajú, že sa im podarí dostať z krajiny. Foto – TASR/AP

„Deti plakali, ženy kričali a muži sa hnevali,“ opísala situáciu na kábulskom letisku žena, ktorá sa nedostala na svoj let.

V pondelok mal Taliban pod kontrolou 345 z 398 afganských okrskov. Dnes už islamistické hnutie kontroluje najmenej 391 okrskov a výraznú prítomnosť má aj v zvyšných siedmich.

Za posledných 24 hodín sa toho veľa zmenilo aj v Kábule. Kým nedeľa bola mimoriadne hektická, v pondelok na verejnosť vychádzalo minimum ľudí. Taliban uisťuje verejnosť, že bude dodržiavať ľudské práva, mnohí sa však stále boja, že ide o prázdne sľuby. Ženy zmizli z televízie či z plagátov a Afganky sa boja o život.

Jediným rušným miestom bolo kábulské letisko, kam v snahe ujsť prichádzali tisíce domácich. Sociálne siete zaplavili videá zúfalých Afgancov snažiacich sa vyliezť na palubu lietadla a v noci sa objavila fotografia, na ktorej sa v nákladnom lietadle tisne 640 pasažierov. Napriek tomu vzlietlo a dorazilo do cieľa.

Podľa zdroja denníka Independent v pondelok zomrelo najmenej päť ľudí.

Večer s prejavom vystúpil americký prezident Joe Biden, ktorý „pevne“ stojí za svojím rozhodnutím stiahnuť z Afganistanu všetkých vojakov, hoci čelí ostrej kritike. Aj on však priznal, že zo strany Talibanu nečakali takú rýchlosť.

V tomto texte zhrňujeme to najpodstatnejšie, čo sa stalo v Afganistane za posledných 24 hodín. Aj po troch dňoch platí, že situácia je dynamická a neustále sa vyvíja.

„Ako vták uväznený v klietke“

Britský denník The Guardian sa rozprával s viacerými ženami, ktoré žijú v Kábule. „Necítim sa bezpečne a niekde v kúte svojej mysle sa bojím, že ma zastrelia,“ povedala 24-ročná Naját.

Jedna zo žien povedala, že ju poslali domov, pretože nemala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie