Denník N

Pápežova paradigma kopíruje zápas o hodnoty z čias komunizmu

Pápež František. Foto - TASR/AP
Pápež František. Foto – TASR/AP

Tak ako pád komunizmu, ani premena sveta i Slovenska, o akú sa usiluje pápež, sa neuskutoční sama.

Autor je bývalý predseda SNR

Ešte raz k septembrovej návšteve pápeža Františka na Slovensku. Ako to bolo v čase normalizácie v Československu, respektíve na Slovensku? Hlavné línie odporu sa viedli na poli ochrany životného prostredia, obrany náboženských a občianskych práv, odmietania každej lži v spoločnosti a, samozrejme, aj nefunkčnej ekonomickej politiky štátu. V konečnom dôsledku na tomto zápase padol komunizmus u nás.

Pápež prináša dnes paradigmu sveta i cirkvi, ktorá kopíruje zápas o hodnoty z čias komunizmu. Neustále vyzýva k ochrane životného prostredia, ujíma sa prenasledovaných pre vieru i ponižovaných na ľudskej dôstojnosti, poukazuje na egoizmus bohatých tvárou v tvár hladu a chudobe sveta. Vtedy to bol zápas s totalitou v komunistických krajinách, dnes ten zápas prebieha v rôznych podobách na celom svete.

Kde sme my na Slovensku, hľadiac na tieto pápežove výzvy, v predvečer jeho návštevy? Po páde komunizmu sme veľmi rýchlo zabudli na tento zápas s totalitným režimom. Keby som to mal na politickej scéne zjednodušiť, prvé tri desiatky rokov v slobode charakterizujú únos prezidentovho syna, potom kauza Gorila a nakoniec úplný rozvrat právneho štátu zavŕšený brutálnou vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. A ak sme ako súčasť tejto éry dlhodobo poukazovali na vilu Elektru v Trenčianskych Tepliciach a na byt premiéra v Bašternákovom komplexe, tak v porovnaní s domom, kde býva bývalý pokladník SDKÚ, môžu predchádzajúci dvaja len závidieť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Komentáre

Teraz najčítanejšie