Denník N

Drahá sestra, čoskoro zomriem. Afganskí tlmočníci čakajú na pomoc, pre Taliban sú zradcovia

Takto pokojne prichádzali ľudia na letisko v Kábule v sobotu. Na druhý deň už mal Taliban mesto pod kontrolou. Foto – TASR/AP
Takto pokojne prichádzali ľudia na letisko v Kábule v sobotu. Na druhý deň už mal Taliban mesto pod kontrolou. Foto – TASR/AP

Roky pomáhali spojeneckým armádam, dnes im hrozí mučenie a smrť. Afganskí tlmočníci žiadajú o pomoc západné krajiny vrátane Slovenska.

V utorok ráno sa Taliban priblížil aj k domu bývalého afganského tlmočníka. Pre americkú armádu pracoval päť rokov, a keby ho Taliban našiel, hrozilo by mu mučenie a smrť. Na letisko, kam utekal, sa však nedostal. Chýbali mu potrebné dokumenty na vycestovanie a víza, ktoré napriek spolupráci s USA ešte nedostal.

„Momentálne sa nemôžem pohnúť z miesta ani o meter. Všade sú kontroly,“ hovorí pre BBC. Pre zrušené komerčné lety nemá žiadnu šancu odcestovať.

V kontakte je s Američanom, ktorý sa mu snaží s pomocou členky kongresu vybaviť odlet do zahraničia. Ak dostane letenku na stredu, môže byť už neskoro.

„Nemám žiadnu záruku, že budem nažive zajtra alebo o dve hodiny. Zachránili sme životy vašich [amerických] synov, bratov a manželov, toto si nezaslúžime, teraz zachráňte vy naše životy. Ak sa dozvedia, že som spolupracoval s Američanmi, prídem o hlavu,“ uzatvára krátky rozhovor.

Podobnej situácii v týchto dňoch čelia ďalšie stovky, možno aj tisícky Afgancov a Afganiek.

Vaša vláda nás zabíja

Tlmočníci mali počas dvadsaťročného konfliktu v Afganistane dôležitú úlohu pri komunikácii západných vojakov s miestnou armádou a civilistami. Keďže ich Taliban považuje za kolaborantov a vlastizradcov, hrozí im mučenie a smrť. „Tlmočníci sú vzdelaní ľudia a ovládajú rôzne dialekty. Vo vysielačkách dokázali rozoznať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie