Denník N

Nebudú zatvárať celé školy, len triedy s pozitívnym žiakom. Výnimku z karantény dostanú zaočkované deti a tie po covide

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ak ste svoje deti dali zaočkovať, možno sa aj tak budú musieť učiť z domu. Po zatvorení triedy je na škole, či dokáže deti s výnimkou ďalej učiť v škole alebo iba na diaľku.

Ministerstvo školstva predstavilo plán, ako bude vyzerať nový školský rok. Školy čaká náročné obdobie – prichádza tretia vlna pandémie a už aj na Slovensku prevažuje vysokoinfekčný variant delta.

Zásadnou zmenou je, že školy už nemajú zatvárať plošne. Vyučovanie sa bude prerušovať už len po triedach, a to iba vtedy, keď o tom rozhodne regionálna hygiena.

Do karantény nemusia ísť zaočkované deti a tie po covide

Ako sa bude zatvárať po triedach: ak sa v triede nájde pozitívny žiak, celá trieda pôjde do 14-dňovej karantény, oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Výnimku budú mať deti s protilátkami – teda zaočkované a tie, ktoré prekonali covid za posledných 180 dní. Do školy však tieto deti budú môcť ďalej chodiť iba v prípade, že to škola dokáže zabezpečiť. Môže sa teda stať, že aj zaočkované deti sa budú musieť učiť dištančne, pripúšťa minister.

Za blízky kontakt pozitívneho žiaka v škole pritom budú považovať iba tých, ktorí sa s ním osobne stretli v období do dvoch dní pred pozitívnym výsledkom testu.

Ako to teda v nasledujúcom školskom roku bude vyzerať? Pre lepšiu predstavu príklad:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie