Denník N

Radšej zbúrať ako využiť. Trenčianska Merina stráca nádej na budúcnosť

Trenčianska Merina dnes. Foto - Matej Kukučka
Trenčianska Merina dnes. Foto – Matej Kukučka

O tom, či v areáli bývalej fabriky Merina v Trenčíne ostane ako pamiatka aspoň časť jednej budovy, zrejme rozhodne až súd.

Keď ministerstvo kultúry začiatkom júla vydalo rozhodnutie o tom, že jedna z budov v areáli bývalého textilného podniku Merina v Trenčíne sa stane národnou kultúrnou pamiatkou, znelo to ako víťazstvo.

Ak by to naozaj bolo víťazstvo, niekto by s týmto rozhodnutím mal byť spokojný, ale to sa nestalo.

„Od ministerky kultúry sme očakávali, že bude kultúru chrániť. Merina tvorí kultúrnu a historickú identitu Trenčína a my ju ideme vymazať v prospech obchodného reťazca,“ hovorí Jozef Žovinec, jeden z iniciátorov petície, ktorú podporili aj mnohí odborníci a osobnosti trenčianskej kultúrnej scény.

Developer, ktorý na pozemkoch plánuje postaviť nákupné centrum, takisto nie je spokojný. Na budovu, ktorá sa stala pamiatkou, má búracie povolenie. Prípad chce dať na súd. Konanie ministerstva považuje za nezákonné.

Ak ide o samotný komplex budov Meriny, dnes je už takmer isté, že po storočnom dedičstve textilnej fabriky v Trenčíne, ktorú založili francúzski podnikatelia Tiberghienovci, nezostane takmer nič. Teraz sa rozhoduje najmä o tom, či sa Merina stane (ďalšou) prípadovou štúdiou toho, ako babrácky pristupujeme k ochrane priemyselných objektov či areálov.

Jeden z najstarších známych záberov Meriny. Foto – archív Eriky Rusnákovej

Čo sa stalo (v skratke)

Výroba látok sa v priemyselnom areáli Meriny skončila pred dvanástimi rokmi. Potom sa udialo to, čo vo viacerých skrachovaných fabrikách nielen na Slovensku – veľkorysé priestory v dobrej lokalite a lacné nájomné pritiahli umelcov, hudobníkov, dizajnérov – a developerov.

Pamiatkari síce mali areál fabriky na zozname potenciálnych pamiatok posledných desať rokov, ale kým Pamiatkový úrad SR začal konanie na zápis objektov Meriny medzi národné kultúrne pamiatky, tak na tých istých parcelách mal už developer TM Real nakreslené nové nákupné centrum pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie