Denník N

Dá sa prežiť smrť dieťaťa? Maggie O’Farrellová hľadá odpoveď vo výnimočnom románe

Foto autorky - Tim Duncan
Foto autorky – Tim Duncan

Britská autorka prináša príbeh matky, ktorá sa musí vyrovnať s veľkou stratou. Oceňovaná kniha čitateľa netrýzni, ponúka mu nezabudnuteľný dej, opisy Anglicka z konca 16. storočia a výnimočný jazyk.

„Po schodisku schádza chlapec. Chodba je úzka a skrúca sa. Chlapec berie každý schod pomaly, šúcha sa popri stene, topánka pri každom kroku buchne.“

Úplne to pred sebou vidíte – tie schody, tú stenu. Cítite bezvetrie, dusný deň na konci leta. A niekde v tom všetkom sledujete 11-ročné dieťa, ktoré hľadá pomoc.

Už začiatok knihy Hamnet od spisovateľky Maggie O’Farrellovej je znepokojivý, aj keď ťažoba na vás ešte nedolieha. Tú si autorka šetrí. Dávkuje ju pomaly, aby vás od knihy neodradila. Bola by to škoda, pretože Hamnet je mimoriadny román.

V brilantnom preklade Otakara Kořínka vyšiel vo vydavateľstve Tatran.

Tvár ako z vosku

Koniec 16. storočia v Anglicku znamená špinu v uliciach a hlad v domovoch. Ľudia umierajú na rôzne choroby, občas aj na mor. Najskôr sa objaví vysoká horúčka, potom zdureniny. Keď nechty menia sfarbenie, šance na záchranu sú minimálne.

Judith má horúčku, pod kožou sa jej objavujú prvé opuchliny. Jej dvojča Hamnet hľadá mamu, starú mamu a staršiu sestru, ale nikoho vo svojom zúfalstve nenachádza. Sedí pri Judithinej posteli.

„Vedľa neho leží ploché telo, hlavu má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie