Denník N

Afganské ženy a dievčatá (sme) hodili cez palubu. Ako vždy

Hliadka Talibanu v Kábule. Foto – TASR/AP
Hliadka Talibanu v Kábule. Foto – TASR/AP

Je tragédiou a zlyhaním demokratického sveta, čo čaká ďalšiu generáciu žien a dievčat.

Cynik by povedal: A čo ste čakali? Vysokého komisára Talibanu pre feminizmus a rodové otázky?

Veď to, ako sa správa k ženám a aké miesto (de facto žiadne) v spoločnosti im prisudzuje, sme už videli v druhej polovici 90. rokov a tí, čo vtedy ešte nežili alebo si to už nepamätajú, to mohli pochopiť z toho, akú politiku zavádzal na územiach, kde sa mu podarilo znovu získať moc.

Od začiatku vyjednávaní s Talibanom o odchode amerických vojsk a usporiadaní vzťahov s vtedajšou afganskou vládou bolo tiež zrejmé, že postavenie žien je niekde na posledných miestach agendy, na čo už vtedy mnohí a mnohé upozorňovali.

Evidentné to bolo pri pohľade na zloženie vyjednávacích tímov. Taliban – žiadna žena –, vláda – v 21-člennej delegácii boli štyri ženy –, všetky sa museli do tímu prakticky vnútiť, všetky sa stretli s vyhrážkami aj s pokusmi o atentát. Videli to všetci – ľudia v Bielom dome, svetoví diplomati, experti, mimovládky aj Afganky. A museli vedieť, ktorá bije.

Pakistanský novinár Ahmed Rashid, ktorý Taliban sleduje od roku 1994 a bol aj pri spomínaných vyjednávaniach, napísal, že hoci staršia generácia predstaviteľov Talibanu sa zdala viac kultivovaná (hnutie dokonca začalo používať slovo inkluzívny, čo je pre niektorých lídrov aj v oveľa pokročilejších krajinách pomaly nadávka), no „mladší velitelia sú oveľa urputnejší islamistickí radikáli. Sú veľmi pyšní na to, ako zaobchádzajú so ženami, vzdelávaním a vecami okolo toho. A toto je skutočne obrovská tragédia, lebo práve oni viedli postup na Kábul, takže ich nikto nemôže ignorovať“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie