Denník N

Na hnusný svet hnusná záplata. Medeši navaril novú dávku poetiky zmaru

Dolnozemský anarchista sa nekorektne hlási späť.

Táto kniha má nábeh nestať sa súčasťou výučby literatúry. A to napriek tomu, že jej autor je laureátom ceny Anasoft litera (za zbierku poviedok Jedenie v roku 2019). Už pri jeho razantnom nástupe na scénu lietali triesky, no Ivan Medeši vo svojej novinke Vilkovia (Valal, 2021) ešte pritvrdil.

Pornografia, vzývanie drog, sodomizácia mládeže, vulgárny slovník – to je len nástrel možných výčitiek pri ochrane morálky čítajúceho dorastu. Aj skúsenejší harcovníci nekonformnej literatúry sa pri prezentovaných množstvách telesných výlučkov môžu zháčiť. Striktné odmietnutie výtvoru však určite nie je namieste.

Jednak by sa tak diskvalifikoval majiteľ nesporného jazykového talentu. Navyše taký, ktorý má zreteľný cieľ – načrtnúť príklady neutešeného pobytu jedinca v dnešnom svete. Aby čitateľ zlú diagnózu dostatočne precítil, autor mu ju servíruje ako dávku literárnej hyperboly.

Hmla, vetriská, blato

„Naozaj som bol plne odhodlaný stať sa človekom.“ Úvodná veta jedného z dvoch textov novej knihy vystihuje Medešiho dlhodobý epický plán.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie