Denník N

Imrecze a Suchoba trvajú na výpovediach, že Výboh prevzal úplatok pre Pellegriniho. Predseda Hlasu: „Môžu si robiť srandu zo šampanského“

Peter Pellegrini strávil 20 rokov v Smere, ktorý bol spájaný aj Vladimírom Poórom. Foto N - Vladimír Šimíček
Peter Pellegrini strávil 20 rokov v Smere, ktorý bol spájaný aj Vladimírom Poórom. Foto N – Vladimír Šimíček

Peter Pellegrini priznal, že sa pozná s Miroslavom Výbohom, no popiera, že od neho prevzal veľký úplatok. Výboh mlčí, či mal v Carltone neoficiálnu kanceláriu. Kľúčoví kajúcnici František Imrecze a Michal Suchoba tvrdia, že ich výpovede o údajnom úplatku pre Pellegriniho sú pravdivé aj po ich spochybňovaní.

Pred televíznymi kamerami Peter Pellegrini neobvykle žmolil v rukách vreckovku. Keď prišla reč na kauzu Mýtnik, v rámci ktorej sa vyšetruje aj údajný úplatok 150-tisíc eur, ktoré mal preňho prevziať oligarcha blízky Smeru Miroslav Výboh v škatuli od šampanského, utieral si ňou čelo a opakoval: „Skutok sa nestal.“

„Mne pán Výboh nič nedal ani nepriniesol. Ani nič. Môžu si robiť srandu zo šampanského, koľko chcú. Ja som také šampanské od pána Výboha nedostal a už vôbec nie obsah, o ktorom sa tvrdí, že v tom bol,“ rozprával v stredu na tlačovej konferencii predseda Hlasu Pellegrini, ktorý sa prvýkrát obšírnejšie vyjadril k podozreniam z korupcie.

„Absolútne neočakávam,“ odpovedal na otázku, či sa neobáva, že vyšetrovatelia obvinia aj jeho. Priznal, že sa s priateľom Roberta Fica Výbohom pozná aj on, ale vraj nikdy neriešili pracovné veci. Pellegrini odmieta ísť v súvislosti s korupčnou kauzou na detektor lži.

Veľkým korupčným škandálom Mýtnik sa zaoberajú vyšetrovatelia už niekoľko mesiacov. Ďalej sa pohli vďaka tomu, že bývalý šéf finančnej správy, nominant Smeru František Imrecze a podnikateľ v IT oblasti Michal Suchoba začali spolupracovať a rozpovedali, ako sa mali cez firmu Allexis odlievať milióny eur zo štátneho rozpočtu cez na mieru ušité tendre.

Za firmou Allexis stojí Suchoba, ale aj oligarcha blízky Smeru Jozef Brhel, ktorý vinu popiera. Ten stále sedí vo väzbe, Imreczeho z nej pred pár dňami pustili, Suchoba vo väzbe nebol.

Kajúcnici Imrecze a Suchoba vypovedali, že Pellegrini mal za vlády Smeru (2012 – 2016) dostať úplatok za pomoc pri zavádzaní virtuálnej registračnej pokladnice, ktorú pre štát zabezpečovala spoločnosť Allexis. Pellegrini vraj dostal peniaze, že sa ako štátny tajomník ministerstva financií pričinil o schválenie potrebnej legislatívy.

František Imrecze v kresle prezidenta finančnej správy. Po rokoch sa ukazuje, že vo funkcii bral úplatky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kancelária v Carltone

Úplatok 150-tisíc eur pre Pellegriniho mali podľa ich výpovedí dohadovať so sprostredkovateľom – oligarchom blízkym Smeru Miroslavom Výbohom v jeho kancelárii v budove luxusného bratislavského hotela Carlton. Tu podľa výpovedí Výboh aj prevzal peniaze pre vtedajšieho politika Smeru Pellegriniho od Suchobu.

Novinár na voľnej nohe Adam Valček v utorok zverejnil blog, podľa ktorého sú vo výpovediach týchto kajúcnikov nezrovnalosti. Jednou z nich má byť miesto odovzdania úplatku. Výboh podľa Valčeka nemal v Carltone kanceláriu v roku 2014, keď malo podľa Imreczeho dôjsť k odovzdaniu úplatku.

Imrecze aj Suchoba v stredu reagovali, že na svojich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie