Denník N

Cesta od ucha k oku: ako som s Prorokom za chrbtom spoznával Pakistan a Afganistan (príbehy o pravej povahe Talibanu)

Samopaly kalašnikov za stovku v Landi Kotale. Foto N - Andrej Bán
Samopaly kalašnikov za stovku v Landi Kotale. Foto N – Andrej Bán

Komentátori sa sporia, či vľúdnu tvár Taliban iba predstiera, a keď Afganistan plne ovládne, vráti sa k „osvedčeným praktikám“, alebo sa skutočne polepšil. To dnes nevie nikto. Nasledujúce príbehy sú však varovné.

Obe krajiny – dali by sa označiť v spektre prívlastkov od nádherné po divoké – som opakovane navštívil v rokoch 2007 až 2012. Už neviem koľkokrát, asi sedemkrát.

Pakistan častejšie ako Afganistan.

Mohlo to byť v Mansehre na severe Pakistanu. Alebo žeby v Balakote? Už si presne nepamätám. Istotne to nebolo v Abottabáde, kde som obvykle na ceste z metropoly Islamabad do oblasti postihnutej zemetrasením prestupoval z autobusu do mikrobusu.

Abottabád som vnímal ako ničím zaujímavú dieru. No ktovie, keby som mal čas sa mestečkom prejsť, možno by som uvidel dom, kde sa (už v tom čase) za vysokým plotom skrýval najhľadanejší terorista sveta Usáma bin Ládin. Raz v máji 2011, pol hodiny po polnoci, ho americké vrtuľníky dostali – telo potom vyhodili kdesi v oceáne.

Žeby pakistanská tajná služba o ňom predtým dlhodobo nevedela? Rozprávky nechajme naivným.

Výcvik afganských vojakov (ANA) americkými inštruktormi. Foto N – Andrej Bán

„Brother, vieš, aký je podľa proroka rozdiel medzi pravdou a lžou?“ opýtal sa ma raz ráno v maličkej ubytovni pri placke paranta a hustom sladkom čiernom čaji s mliekom Kamran. Môj tlmočník, priateľ a sprievodca po odľahlých oblastiach, kde sme distribuovali pomoc po zemetrasení.

„No, aký?“ odsekol som mierne ironicky, čo ma vzápätí zamrzelo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie