Denník N

Christiania nie je fresh&sexy, ale má meno, dobrý výber kníh a tradíciu

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Popradské kníhkupectvo bolo v deväťdesiatych rokoch legendárnym kultúrnym centrom a dodnes sa zásadným zmenám a trendom tak trochu vzpiera.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Christiania na prvý pohľad zaujme svojimi veľkorysými priestormi s vysokými stropmi a knižnicami, ktoré sa dvíhajú cez dve poschodia, no málokto vie, že za nimi je multifunkčná sála, ktorá v časoch najväčšej slávy poňala aj 150 ľudí.

Zásadnou postavou, ktorá stála začiatkom 90. rokov za stovkami podujatí, čo sa v meste konali, aj za vznikom Christianie, je fotograf Pavel Strážay, ktorého všetci volajú Paťo. Ku knihám a organizovaniu kultúry sa dostal, keď mal asi 25 rokov: „Bolo to také relatívne príjemné porevolučné obdobie, stále som si užíval pocit slobody a eufórie. Ako prvé som predával spevníky Karla Kryla pred vtedajším obchodným domom Prior, tiež som organizoval jeho koncert a akcie v Poprade.“

Strážay si potom zobral na ten čas vysokú pôžičku 50-tisíc korún a otvoril malé kníhkupectvo v podzemí, na Ulici 1. Mája, zamerané na výberovú literatúru.

Po knihy chodil do Prahy a Bratislavy – rovnako ako všetci malí kníhkupci, ktorí po revolúcii otvorili svoje kníhkupectvá. Centrálne distribučné siete neexistovali, kníhkupci väčšinou nemali vlastné dodávky, a tak knihy a platne nosili v ruksakoch po kusoch.

Keď na Námestí Sv. Egídia končilo kníhkupectvo Slovenská kniha, vtedajší popradskí poslanci mali záujem, aby tam nejaké kníhkupectvo zostalo, a tak ponúkli priestory Strážayovi. Christiania tam sídli dodnes.

Obrat však nastal koncom deväťdesiatych rokov, keď sa mesto snažilo kníhkupectvo z priestorov na námestí dostať, a tak obvinili Christianiu z propagácie drog. Zámienkou bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Knihy

Kultúra v karanténe

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie