Denník N

Bieloruský zápisník: Lukašenkovi migranti na hraniciach EÚ. Čo bude ďalšie? Drogy a zbrane?

Migranti v novopostavenom utečeneckom tábore na vojenskom výcvikovom stredisku Rudninkai v Litve. Foto - TASR/AP
Migranti v novopostavenom utečeneckom tábore na vojenskom výcvikovom stredisku Rudninkai v Litve. Foto – TASR/AP

Nedôveryhodný príbeh o smrti Iračana na hraniciach využíva bieloruská propaganda na svoje ďalšie príbehy.

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách protestovať Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Príslušníci diktátora pomáhajú migrantom dostať sa do Bieloruska, bieloruskí pohraničníci „zatvárajú oči“ pred skupinami utečencov, ktorí desiatkami stoviek prekračujú bielorusko-litovskú hranicu na ceste do Európy.

Čo sa stalo?

Na východnej hranici Európskej únie je nepokoj. Litva zaviedla výnimočný stav a neskôr aj Lotyšsko. Poľsko posilnilo ochranu hraníc.

Od začiatku roka iba litovsko-bieloruskú hranicu prekročilo viac ako 4-tisíc (!) nelegálnych migrantov.

Pre porovnanie, v roku 2020 sa z Bieloruska do Litvy nelegálne presťahovalo iba 79 ľudí. Na hraniciach s Bieloruskom v Lotyšsku a Poľsku denne zadržia desiatky, niekedy až stovky migrantov.

A 10. augusta 2021 na hranici s Bieloruskom ruské špeciálne služby zadržali 19 nelegálnych prisťahovalcov – zatiaľ však nie sú presné informácie, či to súvisí s udalosťami, ktoré sa práve odohrávajú na hranici s Európskou úniou.

Ako sa to všetko začalo?

Po tom, čo sa Bieloruské špeciálne služby zmocnili lietadla Ryanair s novinárom Ramanom Pratasevičom a uväznili ho, Európa uvalila rýchle a silné sankcie proti Lukašenkovi a spolu s tým proti celým odvetviam bieloruského hospodárstva.

Zároveň ešte pred uložením sankcií, deň po incidente s uneseným lietadlom, bieloruský diktátor povedal: „Bránili sme prísunu drog a migrantov, ale teraz ich budete jesť (drogy – doslovná citácia) a chytať (migrantov) sami.“

Lukašenkove hrozby pokračovali: „Tisíce a tisíce nelegálnych migrantov sa rútia do Litvy, Lotyšska a Poľska. Požadujú, aby sme ich chránili pred pašovaním a drogami. Rozpútali ste proti nám hybridnú vojnu a vyžadujete, aby sme vás chránili ako predtým?“

A začiatkom júla Lukašenko priamo povedal, že je to všetko vinou reakcie Európskej únie: „Úprimne som povedal, že už nebudeme zdržiavať (na hraniciach) tých, ktorých ste potláčali v Afganistane, Iráne a Iraku. Nemáme na to ani peniaze, ani silu v dôsledku vašich sankcií.“

Samozrejme, každému je jasné, že o nedostatok peňazí nejde. Je to ďalší zločin, ako odpoveď na legitímnu reakciu EÚ na prebiehajúce bezprávie v Bielorusku.

Odkiaľ je toľko migrantov?

Väčšinou sú to prisťahovalci z Iraku. Idú do Európy hľadajúc lepší život. Lenže, Bielorusko nebývalo populárnym štartovacím bodom pre vstup irackých utečencov do EÚ.

V rozhovoroch s bieloruskými novinármi migranti tvrdia, že až donedávna bolo mimoriadne ťažké dostať sa do Európy cez bieloruské hranice. Všetko sa zmenilo po Lukašenkových vyhláseniach – podľa Iračanov, s ktorými sa novinárom podarilo nadviazať komunikáciu, spomínané diktátorove vyjadrenia vysielali na mnohých irackých  televíznych kanáloch.

Zatiaľ čo ochrana hraníc zo strany Litvy, Lotyšska a Poľska je silnejšia, na bieloruskej strane je všetko naopak.

Pod podmienkou anonymity nám bieloruskí pohraničníci povedali, že všetko sa skutočne zmenilo. Predtým za zadržanie nelegálnych migrantov chválili a dávali bonusy, teraz za to takmer trestajú. Vedenie dáva slovné príkazy na menej ostražitú ochranu hraníc.

Na nestrážených úsekoch, kam predtým pre kontrolu situácie posielali hliadky, teraz zámerne zatvárajú oči.

Bežným zamestnancom pohraničných služieb Bieloruska to nevyhovuje. Ľudia, ktorí prišli do služby, aby pracovali čestne a chránili hranice, nesúhlasia s novými pravidlami. Je však nebezpečné neposlúchať rozkazy, aj keď sú v rozpore so zákonom a zdravým rozumom.

Kvôli bizarným zákrokom režimu samotná práca v bieloruských orgánov činných v trestnom konaní býva nebezpečná. Migranti z Iraku prichádzajú do Bieloruska pravidelnými letmi. Pristávajú v Minsku, spolu idú autobusom alebo taxíkom k hraniciam, nocujú v pohraničných mestách a dedinách a v noci prechádzajú hranicu s Európskou úniou.

Litovské kontroly na hraniciach. Foto – TASR/AP

Iračania platia veľa peňazí: podľa rôznych zdrojov náklady na takéto „turné“ z Iraku do Litvy, Poľska alebo Lotyšska môže stáť od niekoľko tisíc do niekoľko desiatok tisíc eur.

Existujú tiež nepotvrdené informácie, že na importovaní migrantov z Iraku do Európy cez Bielorusko sa podieľa rodina Lukašenka a špeciálna jednotka bieloruskej pohraničnej služby OSAM.

Sú o tom nepriame dôkazy (napríklad migranti rozprávajú o príslušníkoch bieloruských orgánov, ktorí im pomohli nájsť cestu cez hranice), veľa o tom hovoria predstavitelia demokratických síl Bieloruska. Zároveň mnohí Iračania v rozhovoroch s novinármi poznamenávajú, že veľa utečencov hľadá vlastné trasy do Európy.

Mnohí ľudia však potvrdzujú, že výber Bieloruska ako hlavnej cesty do Európskej únie bol ovplyvnený Lukašenkovými slovami o oslabenej kontrole. Viacerí tiež spomínajú chýbajúcu ochranu hraníc zo strany Bieloruska.

Najväčšia obeť – Litva

Litva doteraz utrpela viac ako ostatné krajiny. Práve ona sa stala hlavným cieľom migrantov, ktorí sa počítajú na tisícky. Podľa námestníka ministra zahraničných vecí Litvy Mantasa Adomenasa krajina nemôže prijať viac ako 5-tisíc nelegálnych migrantov.

V utečeneckých táboroch sa už objavili nepokoje, vznikajú konflikty, zástupcovia litovských silových štruktúr musia používať špeciálne prostriedky na udržanie poriadku. Nespokojnosť miestnych obyvateľov, ktorí sa obávajú susedstva s nelegálnymi prisťahovalcami, rastie.

Situácia na hranici sa tiež zhoršuje: odkedy Litva posiela migrantov späť k bieloruskej hranici, objavili sa správy o varovných výstreloch zo strany Bieloruska. Utečencov nechcú pustiť naspäť do Bieloruska.

Na chvíľu opatrenia zoslabili tok nelegálnych migrantov do Litvy, no počet nelegálnych prisťahovalcov zastavených na hraniciach Lotyšska a Poľska sa výrazne zvýšil.

Smrť na hraniciach

Veľmi napínavým momentom na hranici medzi Litvou a Bieloruskom sa stala smrť jedného z migrantov, o čom informovali vládni predstavitelia v Minsku.

Podľa predstaviteľov nelegitímnych orgánov v dôsledku vážneho ublíženia na zdraví, spôsobeného litovskou stranou, zomrel iracký občan.

Verzie rôznych zástupcov mocenských štruktúr sú však tak odlišné a správy o incidente nedôveryhodné, že je ťažké uveriť ich pravdivosti. Bieloruská štátna propaganda to však využila ako základ pre viaceré svoje „príbehy“.

Jedným z výsledkov nešťastia na hraniciach je pozastavenie letov z Iraku a prísľub irackej vlády pomôcť svojim občanom vrátiť sa z Bieloruska. Predstavitelia Iraku tiež sľúbili, že budú riešiť situáciu ohľadom smrti migranta.

Lukašenko je hrozbou nielen pre Bielorusov, ale aj pre celú Európu. Je nepredvídateľný a nebezpečný.

Teraz ohrozuje Európsku úniu prílevom migrantov – a hrozba sa rýchlo stala realitou.

Čo ďalej: obchodovanie s drogami, zbrane?

Znie to ako hororový príbeh zo vzdialenej minulosti, ale, bohužiaľ, toto je realita, v ktorej žijú Bielorusi a odteraz aj ďalší obyvatelia Európy. Ale zvládneme to, spoločne.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie