Denník N

Snívajúce Afganky vyhrávali robotické súťaže a vyvíjali pľúcne ventilácie. Teraz sa snažia uniknúť Talibanu

Afganský robotický tím v roku 2017. Zdroj - reprofoto Youtube/ Roya Mahboob (zakladateľka tímu)
Afganský robotický tím v roku 2017. Zdroj – reprofoto Youtube/ Roya Mahboob (zakladateľka tímu)

Tváre nádejných vedkýň boli namaľované na múroch americkej ambasády, stretli sa s kanadským premiérom či s prvou dámou Afganistanu. Po nástupe Talibanu sa ich ľudskoprávna aktivistka snaží dostať do Kanady.

„Keď som bola malá, videla som kreslenú rozprávku s robotom a položila som si zásadnú otázku: Ako sa môže niečo plechové hýbať a rozprávať? Dnes na to mám odpoveď,“ povedala kapitánka afganského robotického tímu Fatemah Qaderyanová pred štyrmi rokmi na Svetovom samite umelej inteligencie v Amsterdame.

Spolu s ďalšími členkami tímu s názvom Snívajúce Afganky (z angl. Afgan Dreamers) tam vystúpila po tom, ako získali striebornú medailu na medzinárodnej robotickej olympiáde FIRST Global Challenge, ktorá sa konala v USA.

Vo svojom prejave rozprávalo vtedy 14-ročné dievča o nadšení pre vedu a techniku, o tom, či je to vhodný koníček pre dievčatá, či o tom, ako ich úspech pomohol v mnohých afganských rodinách zmeniť pohľad na význam vzdelania.

Podľa prieskumu z roku 2020 je v krajine stále gramotná menej než tretina žien.

Qaderyanová hovorila aj o svojom otcovi, ktorý ju v štúdiu techniky podporoval a ktorého krátky čas po jej medzinárodnom úspechu zabila bomba samovražedného bojovníka takzvaného Islamského štátu.

Fatemah Qaderyanová a Snívajúce Afganky na Fóre slobody v Osle. Zdroj – YouTube/World Summit AI

https://youtu.be/EDe8Qrkrmpk

Afganský čisto dievčenský tím uspel aj v ďalších súťažiach, reprezentantky prijala prvá dáma Afganistanu či kanadský premiér Justin Trudeau.

Zdalo sa, že mladé ženy majú pred sebou úspešnú kariéru vo výskume a v oblasti techniky.

Temné vyhliadky

Pád Afganistanu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Technológie

Umelá inteligencia

Životy žien

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie