Denník N

Chovateľ zubrov v zoo: Som „človekobaran“, mením sa na zvieratá, o ktoré sa starám

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Seleštiansky pracuje v bratislavskej zoologickej záhrade 14 rokov. Stará sa o zvieratá karpatského lesa – sú medzi nimi napríklad vlky, jelene, diviaky či muflóny. Predovšetkým sa však venuje zubrom, prastarým zvieratám, ktoré obývali zem už po vyhynutí dinosaurov a patria medzi takmer vyhubené druhy.

Chovateľ vysvetľuje, ako ho práca v zoo zmenila – ako sa napríklad vzdal predstavy, že raz bude manželom. „Nie sú pre mňa dôležité priority ľudí, ale priority zvierat. Všetko podriaďujem tomu, čo potrebujú zvieratá. Do toho zakomponujem aj svoje potreby, ale len do určitej miery.“

Akú majú zubry dnes náladu? 

Akú majú náladu, si väčšinou všimnem hneď pri príchode. Vidím, či sa niečo zmenilo alebo je všetko po starom. Ich nálada je ovplyvnená tým, aká pokojná bola noc alebo aké pokojné je prostredie okolo nich. Napríklad keď padne strom, vystraší ich to. Náladu ovplyvní aj to, ak sa vo výbehu zmenila hierarchia.

Ako? 

Napríklad ak niektoré zo zvierat uhynulo, ja tomu hovorím, že bolo povolané na večnú lúku. Hierarchia sa zmení aj vtedy, keď sa niektorému zvieraťu zmení zdravotný stav, nedajbože sa zraní alebo zje cudzie teleso v sene, alebo sa mu niečo zapichne medzi ratičky (rohovitá časť chodidla, pozn. red.).

Keď prídete ráno do práce, vedia už zvieratá, že ste to vy? Poznajú vás? 

Vnímajú ma, aj keď čuch oproti zvieratám vo voľnej prírode majú trochu oslabený. Tie poznajú svojich lesníkov, ktorí nechávajú svoj pach na stromoch a kroch. Okolo našich zubrov však denne prejde množstvo ľudí, už si na to zvykli a nevšímajú si ich. Ale mňa aj moje kolegyne registrujú pohľadom. Niekedy sa ani nepostavia, iba sa na mňa pozrú štýlom „evidujeme ťa“.

Takže nemáte nejaký zabehnutý pozdrav? 

Voľakedy, keď som tu mal Melichara, koňa Przewalského, tak sme mali pozdrav: Ahoj! Keď som ráno prišiel a nevedel som ho vo výbehu nájsť, iba som zakričal: „Dobré ráno, Melichar!“ a v momente sa ozvalo zaerdžanie. Raz sa mi neozval,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie