Denník N

Odborníci varujú pred novou drogou s názvom kratom, ktorú e-shopy predávajú ako zázračnú rastlinu na zberateľské účely

Aktualizované o stanovisko polície v piatok o 15.59 h.

Kratom môže byť skvelou náhradou rannej kávy, píše sa na webe online obchodu pri rastlinnom prášku z juhovýchodnej Ázie.

E-shopy kratom prezentujú ako rastlinný prášok, ktorý študentom pomôže pri sústredení a športovcov nabudí k lepšiemu výkonu. Vo vyšších množstvách má zasa účinkovať sedatívne, pomáhať so zaspávaním, úzkosťami a zmierňovať fyzickú bolesť.

Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave však pred touto novou drogou varuje. „Nie sú vedecky podložené správy o tom, že sa kratom môže používať ako liek, a navyše má schopnosť vyvolávať závislosť,“ hovorí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti Ľubomír Okruhlica.

Psychiatri a psychológovia na Slovensku sa začínajú stretávať s tým, že ich pacienti, ktorí prechádzajú psychoterapiou, skúšajú kratom na liečbu psychických problémov alebo nespavosti. „Niektorí pacienti kratom užívajú počas samoliečby závislosti, na zvýšenie športovej výkonnosti a na spestrenie intímneho života,“ hovorí psychiater Richard Pellionis.

Pellionis má osobnú skúsenosť s pacientom, ktorý u neho vyhľadal pomoc, pretože bol od kratomu závislý. Drogu konzumoval vo väčších množstvách a pri pokuse o vysadenie sa u neho začali objavovať abstinenčné príznaky ako pri závislosti od opiátov.

E-shopy zavádzajú

Kratom je na Slovensku veľmi ľahko dostupný, internetové prehliadače ponúkajú množstvo e-shopov, kde sa dá objednať.

Kontaktovali sme viacero z nich a pýtali sme sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie