Denník N

Kaštieľ v Strážkach si nenechávajte na upršaný deň. Mednyánszky a jeho rodina si zaslúžia viac

Kaštieľ v Strážkach. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kaštieľ v Strážkach. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vďaka odhodlaniu „poslednej barónky“ prežil kaštieľ v Strážkach, kde vyrastal maliar Ladislav Mednyánszky, vojnu aj znárodnenie. Oplatí sa ho navštíviť nielen vtedy, keď sa v Tatrách zhorší počasie.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

„Dnes som svoju mladosť našiel v modrosivých oblakoch, v pochmúrnych Tatrách, v čerstvej vôni sena a v tom zvláštnom jasnom, chladnom večernom svite, ktorý som videl iba tu a na Orave,“ napísal si do denníka Ladislav Mednyánszky 2. júla 1908 o deviatej večer.

Do Strážok pricestoval z Budapešti, kde sa v Herczelovom sanatóriu podrobil menšej operácii. Mal už 56 rokov. Zdravotne na tom nikdy nebol najlepšie, od detstva bol chorľavý. Jeho túžba spoznávať svet a zachytávať prežité nálady na plátne bola silnejšia než chatrné zdravie, barónsky titul aj spôsoby vyššej triedy, na ktoré Mednyánszky nedbal.

Nech sa počas potuliek ocitol kdekoľvek – v Mníchove, v Paríži, v Ríme či v Budapešti alebo vo Viedni, vždy sa mimoriadne rád vracal do kaštieľa v Strážkach na severovýchode Slovenska.

Za viac než sto rokov sa mnohé výhľady na rieku Poprad, Tatry a tiež samotný vzhľad kaštieľa v Strážkach zmenili, no niečo z tej zvláštnej atmosféry, ktorá formovala jedného z našich najlepších umelcov, tam ešte stále zostáva.

Pohľad na nádvorie kaštieľa. Foto N – Tomáš Benedikovič
Interiér kaštieľa v Strážkach ponúka jedinú stálu výstavu diel Ladislava Mednyánszkeho. Foto N – Tomáš Benedikovič
Vystavená kolekcia pozostáva zo 132 diel, mnohé z nich vznikli priamo v Strážkach a v okolí kaštieľa. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zvonica a kostol sv. Anny, ktoré sú oproti kaštieľu. Foto N – Tomáš Benedikovič
V kaštieli sa zachovala aj pôvodná knižnica, ktorej fond vznikal od 16. storočia. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kaštieľ vedie Daniela Kostková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rodinné sídlo ubránila jedna drobná žena

„Niektorí návštevníci sa zháčia, keď pri vstupe zistia, že nejdú do kaštieľa na výstavu dobového nábytku, ale do galérie obrazov, ale napokon odchádzajú spokojní a dokonca aj príjemne prekvapení,“ hovorí Daniela Kostková, ktorá je poverená vedením kaštieľa.

Na nádvorí funguje kaviareň, rozľahlý a upravený anglický park lemovaný korytom rieky Poprad je vonkajšou galériou s výberom sôch a plastík zo zbierky Slovenskej národnej galérie, no žiaden zákaz vstupu na trávnik tu neplatí. „Sme radi, keď si ľudia vonku urobia piknik, požičiavame aj rôzne športové vybavenie, a tak si tu môžete zahrať napríklad bedminton alebo šach,“ hovorí Kostková.

Z Vysokých Tatier je to do Spišskej Belej, kde sa kaštieľ nachádza, len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Denník N v Poprade

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie