Denník N

Bin Ládina upútal Arsenal. Taliban cez prestávky popravoval na penaltovom bode

Usama bin Ládin bol známy ako fanúšik londýnskeho Arsenalu. Bleacher Report píše o jeho výlete do Londýna v roku 1994, keď sa mu tím zapáčil a prišiel na jeho zápasy s Turínom a Parížom St. Germain v Pohári víťazov pohárov. Bin Ládina futbal zaujímal odmalička, hral ho s kamarátmi na uliciach Rijádu.

Po návrate z Londýna synovi daroval dres s menom legendárneho útočníka Iana Wrighta. Futbal používal aj pri verbovaní, aby zistil, kto dobre spolupracuje a kto má vodcovské schopnosti.

David Goldblatt, autor knihy The Age of Football (Vek futbalu), spomína videonahrávku, na ktorej bin Ládin rozpráva o sne jeho blízkeho spolupracovníka: „Videl som v sne, že sme hrali futbalový zápas s Američanmi. Keď náš tím prišiel na ihrisko, boli všetci piloti! Rozmýšľal som, či teda hráme futbalový zápas alebo zápas pilotov. Zápas sa začal a porazili sme ich. To bolo pre nás dobré znamenie.“

Vláda Talibanu však nebola k futbalu priateľská. Štadióny slúžili skôr ako miesta, kde sa konali verejné popravy. Taliban mnoho športov úplne zakázal a futbal fungoval iba v obmedzenom režime, a to ako prostriedok na upevnenie režimu.

Podľa Goldblatta popravy prebiehali priamo v šestnástke. Zlodejom sa ods

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie