Denník N

Ondrej Lunter: Slovensko teraz potrebuje riešenia, kto má byť líder, je sekundárne

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ešte horšie ako nepripravenosť štátu na krízové situácie, je neschopnosť poučiť sa, hovorí banskobystrický vicežupan pred očakávanou treťou vlnou pandémie.

Ondrej Lunter po štyroch rokoch v úrade ešte nechce hovoriť o tom, či bude na budúci rok kandidovať za župana Banskobystrického samosprávneho kraja a či sa chystá aj do veľkej politiky. Vicežupan má zatiaľ oveľa väčšiu chuť debatovať o tom:

  • ako štát počas covidu len improvizuje a nemá pripravené riešenie a prečo oceňuje nového ministra zdravotníctva,
  • čo sa dá spraviť pre to, aby starí ľudia mohli žiť čo najdlhšie doma pod dohľadom odborníkov,
  • ako by mohli ožiť sociálne podniky a ako pomáhajú miestnym farmárom,
  • ako sa za dlhodobé úvery chystajú zrekonštruovať roky opustené budovy a vrátiť do nich život.

V poslednom období sa dosť výrazne verejne angažujete, vyjadrujete sa k zásadným, nielen regionálnym témam. Banskobystrický samosprávny kraj v riešení niektorých prebral iniciatívu od štátu, dá sa povedať, že ste tvárou kraja. Kto riadi BBSK?

Predseda Ján Lunter. Môj mandát je daný zastupiteľstvom a prapôvodne ako obyvateľmi zvoleného poslanca. Mám svoje manažérske a politické úlohy, v rámci ktorých komunikujem závažné témy. Prichádzame s témami, s ktorými iní neprichádzajú, a som rád, že ich otvárame.

Opýtam sa to na rovinu. Smerujete do veľkej politiky?

Nie je to otázka dňa a úprimne, neviem povedať, kde a ako skončím. Viem, že táto práca ma baví a napĺňa. Myslím si, že sa nám darí riešiť problémy a budem chcieť pokračovať v práci pre verejný sektor. V akej podobe to bude, to dnes neviem povedať.

Viem, že podstatne bližšie sú budúcoročné župné voľby, ale napriek tomu. Oslovili vás už nejaké politické strany v súvislosti so vstupom do veľkej politiky?

Parlamentné voľby sú až za nejaké dva-tri roky. Ak sú tu nejaké diskusie, týkajú sa komunálnych. Máme mandát a rozpracované projekty, ktoré musíme dokončiť. Myslím si, že nejaké zásadné rozhodnutia budú padať najskôr v budúcom roku.

Budete kandidovať na župana?

V tejto chvíli to neviem ani vylúčiť, ani potvrdiť. Viem, že spolu s tímom budeme chcieť pokračovať v práci. Kto bude líder, ako budeme kandidovať, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Banská Bystrica

Lunter

Samosprávy

Slovensko

Teraz najčítanejšie