Denník N

Sudca Gavalec: Úprimne priznám, počas Harabinovej éry som mal strach

Miroslav Gavalec. Foto N - Vladimír Šimíček
Miroslav Gavalec. Foto N – Vladimír Šimíček

Miroslav Gavalec prešiel súdnou radou a napokon aj povestným výborom 255 a od 6. októbra sa stane sudcom Súdneho dvora v Luxemburgu. Pred pár rokmi ho pritom vtedajší predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin navrhoval disciplinárne stíhať a potrestať vyzlečením z talára. Dôvodom mala byť neodbornosť sudcu Gavalca. V tom čase bol hovorcom inciatívy Za otvorenú justíciu. V rozhovore hovorí nielen o časoch s Harabinom na čele justície, ale aj o tom:

  • ako sa z človeka, ktorý vyštudoval jadrovú fyziku a mohol riadiť jadrovú elektráreň, stal sudca;
  • čo by dnes povedal pri stretnutí Štefanovi Harabinovi;
  • prečo kauza Pezinskej skládky nie je tá, na ktorú je najviac pyšný;
  • ako rozhodnutím svojho senátu nahneval poľovnícku loby, ale aj súdy v Nemecku;
  • prečo má na skrini stále vytlačený sľub sudcu;

Keď sme naposledy komunikovali, boli ste hovorcom iniciatívy Za otvorenú justíciu a kritizovali ste Štefana Harabina. Odvtedy ste sa stiahli do úzadia. Prečo? 

V rokoch 2009 až 2014 bolo treba, aby niekto zdvihol hlas a povedal svoje. Vtedy sme cítili skrivodlivosť, preto sme sa ozvali. Myslím našu malú skupinu sudcov. Domnievali sme sa, že naším postojom zabránime, napravíme, či zmeníme situáciu. Teraz sa mi zdá, že sa už netreba tak hlasno ozývať. Pochody v justícii prebiehajú a prebehli. Už sme sa stali len akýmisi pozorovateľmi. Proti komu by sme mali teraz vystupovať?

Možno ani nie tak proti komu. Komentovať sa dalo veľa. Napríklad vlaňajšie zatýkanie sudcov?

Naša malá skupina sa ešte v roku 2019 vyjadrila proti bývalej podpredsedníčke Najvyššieho súdu Jarmile Urbancovej. Vtedy som mal pocit, že je to potrebné. Priznám, že zatýkanie v rámci Búrky bolo veľmi tragické, ale aj očakávané. Ak pracujeme v týchto priestoroch, máme síce povrchné informácie, ale niečo tušíme. Nemáme také presné informácie, ako majú teraz vyšetrovatelia, ale videli sme, že tu niečo nie je v poriadku.

Zadržanie Jarmily Urbancovej mnohých prekvapilo. Vás teda nie? 

Keď sme jej vyjadrovali nedôveru a žiadali sme, aby odstúpila z postu podpredsedníčky súdu, tak preto, že sme si prečítali zverejnený text Threemy.

Vtedy ste sa ozvali len desiati. 

Áno, tak málo z celkového počtu sudcov na súde je ochotných sa ozvať.

Z Threemy vyplynulo, že Jarmila Urbancová bola v kontakte s Vladimírom Sklenkom a ten informácie od nej posúval Kočnerovi. Prečo sa len tak málo z vás ozvalo, že je to problém? 

Každý z nás by mal hodnotiť tieto správy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Najvyšší súd

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie