Denník N

Wanda Adamík Hrycová zachraňuje filmárov z Afganistanu: Pred bránou letiska mi ešte stojí 36 ľudí aj s dieťaťom (+ podcast, video)

Wanda Adamík Hrycová.
Wanda Adamík Hrycová.

Riaditeľke filmovej a televíznej akadémie a producentke Wande Adamík Hrycovej sa podarilo z Afganistanu cez ukrajinského prezidenta a jeho poradcu zachrániť režisérku so slovenským občianstvom Sahru Karimi. Misiu začala v nedeľu a ešte v nej pokračuje.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Odkiaľ poznáte Sahru Karimi?

Najzaujímavejšie na celej veci je, že my sme sa so Sahrou nikdy nestretli. Nepoznám ju. Sahraa je síce moja spolužiačka na VŠMU, ale prišla do školy, až keď som ja odišla, a vlastne sme sa minuli. Keď mala 17 rokov, ušla prvýkrát z Afganistanu pred Talibanom. Prišla na Slovensko, požiadala tu o azyl, získala slovenské občianstvo. Vyštudovala VŠMU a dodnes je členkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Po nejakom čase sa rozhodla odísť do Afganistanu a budovať tam kinematografiu. Viem o nej, sledujem ju na sociálnych sieťach a máme spoločných známych. Za posledných pár dní sme sa cez WhatsApp veľmi zblížili.

Ako ste vtedy vnímali to, keď sa rozhodla vrátiť naspäť do Afganistanu?

Jej cestu v Afganistane som sledovala veľmi pozorne. Celý región sledujem vďaka môjmu manželovi, ktorý je s ním úzko spojený. Je bývalý vojak, výsadkár, pracoval pre Bundeswehr a bol na misii v Afganistane. Dodnes pôsobí v bezpečnostných zložkách, každý mesiac je v Iraku. Doma tým žijeme, viem, čo sa tam deje. Sahraa sa rozhodla vrátiť do Afganistanu, vybudovať tam film, kinematografiu a podarilo sa jej ako žene dostať na čelo Afghan Filmu, čo je neuveriteľná vec. Je to zásluha toho, že sa tam posledných 20 rokov po režime Talibanu veci menili.

A celé sa to teraz začalo tým, že som zaznamenala jej výkriky na Instagrame a jej otvorený list adresovaný Angeline Jolie. Vedela som, že sa americké vojská balia a vojská NATO odchádzajú z Afganistanu. Dalo sa predpokladať, že vznikne chaos a že Taliban sa dostane k moci, nikto však nečakal, že to bude takto rýchlo. Keď zverejnila ten list, už som vedela, že je zle.

Kto sa komu prvý ozval?

Bolo to mimoriadne zvláštne. Keď som videla jej list, posunula som ho na sociálnych sieťach aj s komentárom, kde som vysvetlila, kto je Sahraa. Povedala som aj to, že vôbec neviem, čo sa s tým dá robiť, že len zdieľam. Do pol hodiny sa mi ozval Andrij Yermak, môj filmový ukrajinský koproducent, ktorý so mnou spolupracoval na Čiare aj na Slovanoch, a aj ja som koprodukovala jeden jeho film. Andrij, okrem záľuby vo filme, momentálne zastáva pozíciu šéfa kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského. Oznámil mi, že práve organizuje evakuačný let pre ukrajinských občanov z Kábulu, má na palube miesto a že ak sa viem spojiť so Sahrou a keď sa ona vie rýchlo zbaliť, tak ju vedia dostať preč z krajiny. To bolo zásadné.

Odvtedy som nepustila telefón z ruky. Odvtedy nonstop sedím až do dnešného dňa a som na linke s Kábulom. Zavolala som Sahre, okamžite balila všetky svoje veci, rodinu, najbližších príbuzných, utekala na letisko a prežila tam 40 dosť strastiplných hodín. To, čo sa tam dialo, nebola vôbec sranda. Koordinovala som to medzi Ukrajincami a ňou. Posúvali sme ju z brány do brány, z civilnej zóny letiska do tej vojenskej. Chvíľu sa strieľalo, potom nie. Chvíľu boli ľudia na runwayi, potom neboli. Chvíľu ju strážili tureckí vojaci, potom americkí. Bola to kovbojka,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie