Denník N

Vo finále juniorských MS bežala popri šiestej z olympiády. Slovensko má po Volkovi ďalšiu šprintérsku nádej

Viktória Forster. Foto – TASR
Viktória Forster. Foto – TASR

Po Jánovi Volkovi má Slovensko ďalšiu šprintérsku nádej, tentokrát medzi ženami. 19-ročná Viktória Forster na juniorských majstrovstvách sveta v Keni v semifinálovom behu na 100 metrov prekonala vlastný mládežnícky národný rekord, dostala sa do finále, v ktorom rekord vyrovnala a obsadila 6. priečku.

Po výbornom štarte dokonca siahala na medailu, napokon ju od nej delili len tri stotiny sekundy.

V najkratšom šprinte mimo haly sa na globálnom podujatí atlétke zo Slovenska podaril podobný úspech len raz, Eva Glesková-Lehocká na olympiáde v Mníchove 1972 skončila vo finále stovky ôsma.

Forster je navyše univerzálnou atlétkou, okrem klasického šprintu sa jej darí aj v behu cez prekážky. Na šampionáte v Nairobi ešte bude štartovať v behu na 200 metrov a predovšetkým v behu na 100 metrov cez prekážky, v ktorom má možno ešte vyššie šance ako na hladkej stovke. V texte sa dočítate:

  • kto je Viktória Forster;
  • čo úspech na MS do 20 rokov znamená do budúcnosti;
  • aké má šance dostať sa raz na olympiádu;
  • čo je jej výhodou v tréningu.

Z roka na rok výrazne lepšia

Ženské finále na 100 metrov malo na juniorských MS výbornú úroveň. Za všetko hovorí fakt, že vedľa slovenskej atlétky šprintovala aj Beatrice Masilingiová z Namíbie, ktorá len nedávno pretekala aj v olympijskom finále v Tokiu, kde na 200 m trati obsadila šiestu priečku.

O Masilingiovej sa na olympiáde veľa hovorilo, keďže sa krátko pred hrami ukázalo, že má prirodzene zvýšenú hladinu testosterónu, a preto jej zakázali štartovať na obľúbených 400 m. Mohla si však zvoliť štart na kratšej trati, ktorú pravidlá v takýchto prípadoch nezakazujú.

Masilingiová napokon získala na šampionáte do 20 rokov striebro, Viktória Forster dobehla štyri priečky za ňou. Zvíťazila Tina Claytonová z Jamajky časom 11,09 s.

Z pohľadu Slovenky ide o výnimočný úspech, ktorý nijako neznižuje ani skutočnosť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie