Denník N

Šesť žien prišlo bývať do Lomničky, kde žije takmer dvetisíc rómskych detí, aby im pomohli

Ľudka Kováčová s deťmi. Foto N – Archív Ľ. K.
Ľudka Kováčová s deťmi. Foto N – Archív Ľ. K.

Lomnička je jediná čisto rómska obec na Slovensku. Žije v nej 3600 Rómov, z toho takmer polovica má do 18 rokov. Žije medzi nimi päť rehoľných sestier a pred rokom sa prisťahovala aj čerstvá absolventka vysokej školy Ľudka Kováčová. Jedna sestra roky pomáhala deťom s HIV v Afrike, ďalšia je vyštudovaná programátorka.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Pri prechádzke po dedine sa na ne ľudia usmievajú, nahlas zdravia a deti ich chytajú za ruky. Veď im zabávajú deti, pomáhajú v styku s úradmi, ošetrujú rany, robia psychológov a zháňajú pre nich aj tehly a vyradené okná. Neodradili ich ani potkany a potulujúce sa psy.

Napriek dažďu postávajú deti pred bránou centra skôr, ako sa otvorí. Keď sa tak stane, rozbehnú sa. Niektoré objímajú Ľudku, iné si hneď disciplinovane sadnú. Pripravené sú preteky v obliekaní bábiky, hod do vedra a vymýšľanie slov. Detí postupne pribúda, viaceré majú len šľapky, niektoré deravé topánky, väčšina je skromne, ale čisto oblečená.

„Budeme sa volať blesky,” kričí osemročný Adam meno svojho tímu a pritom sa nepohne z lavice. Už tu badať, že všetko v komunitnom a pastoračnom centre má systém. Slová vedúcej sestry Jacoby to len potvrdzujú. Každá činnosť je plánovaná, zábava aj pomoc idú ruka v ruke s pravidlami. Pri takom počte detí a ľudí, o ktorých životy inak takmer nikto nejaví záujem, by to inak nešlo.

Súťaže vo vnútri centra, kým prší. Foto N – Ľudmila Kolesárová

Osemsto detí v škole, učia sa aj popoludní

Sestra Jacoba sem prišla na pozvanie riaditeľky školy a vtedajšieho starostu pred štrnástimi rokmi. Vyštudovaná zdravotná sestra s vysokoškolským vzdelaním v odbore sociálnej práce pracovala predtým v dojčenskom ústave.

„Keď prišiel pozývací list, sestra predstavená povedala, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Pekné veci

Silné ženy

Slovensko

Teraz najčítanejšie