Denník N

Afganská filmárka Sahraa Karimi: Vlastnej smrti som sa nebála. Bála som sa, že ublížia mojej rodine

Sahraa Karimi. Foto –TASR
Sahraa Karimi. Foto –TASR

Riaditeľka štátneho Afganského filmu opustila krajinu po tom, čo Taliban obsadil Kábul. „Neviem, čo urobia teraz, keď som preč, či ma odvolajú a vymenujú namiesto mňa niekoho iného, neviem. Ak sa budem môcť vrátiť, ak mi garantujú, že budem v bezpečí a budem môcť pracovať, vrátim sa,“ hovorí v rozhovore Sahraa Karimi.

Z rodného Afganistanu ušla pred Talibanom v roku 2001 na Slovensko, kde získala azyl a vyštudovala Filmovú a televíznu fakultu VŠMU. „Do Afganistanu som sa vrátila v roku 2013 a odvtedy som sa celý čas veľmi snažila o rozvoj našej kultúry, o kultivovanie afganskej spoločnosti.“

Dnes priznáva, že je sklamaná a veľmi smutná. „Dva roky svojho života som sa veľmi snažila, no moja snaha bola jednoducho márna,“ hovorí.

Ste na úteku z Afganistanu…

Musím vás opraviť, ja som oficiálne neušla. Odišla som na dovolenku. Som teda stále zamestnaná ako riaditeľka Afganského filmu a som na dovolenke.

Situácia na letisku v Kábule je veľmi komplikovaná a je takmer nemožné dostať sa z krajiny. Ako sa vám podarilo odísť a kto vám pri tom pomáhal?

Veľmi mi pomáhala Wanda Adamík Hrycová, predsedníčka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Videla moje vyjadrenia a prosby na sociálnych sieťach. Spojila sa so mnou a zorganizovala pomoc prostredníctvom svojich ukrajinských a tureckých kolegov.

Veľa ľudí pomáhalo mne, rodine môjho brata a niekoľkým mojim blízkym priateľom odísť do bezpečia.

Ste teraz v bezpečí?

Áno, už som. Ale kým sa definitívne nedostanem na Slovensko, nebudem sa cítiť celkom bezpečne.

Aká bola situácia v Afganistane v čase vášho odchodu?

Nevedeli sme, čo sa deje, nevedeli sme, ako sa na celú situáciu pozerať, všetko bolo veľmi neprehľadné a rýchle. Taliban prišiel do Kábulu náhle, rýchlejšie, ako sme čakali. Vedeli sme veľmi dobre, čo toto hnutie robilo pred rokmi, keď prvý raz Taliban prišiel k moci. Ako jeho príslušníci a podporovatelia všetko ničili, ako všade vládlo násilie, ako strašne sa správali k ženám. Aj teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie