Denník N

Ako videl krajinu svojho detstva pod Tatrami maliar Ladislav Mednyánszky

Ladislav Mednyánszky: Tatranská krajina. 1890 – 1895. Zbierka SNG
Ladislav Mednyánszky: Tatranská krajina. 1890 – 1895. Zbierka SNG

S historičkou umenia Katarínou Beňovou sme vybrali 5 obrazov, ktoré sú späté s kaštieľom Strážky, kde maliar Ladislav Mednyánszky prežil svoje detstvo a mladosť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Tatry na to zrejme nemali žiaden rozhodujúci vplyv. Nech by bol Ladislav Mednyánszky vyrastal kdekoľvek, je veľká pravdepodobnosť, že by maľoval tak či tak. Ale to, že sa jeho rodina presťahovala do kaštieľa v Strážkach (dnes časť Spišskej Belej), má zásluhu na tom, že prvé motívy pre svoje maľby a kresby hľadal práve v okolí kaštieľa.

Boli to okolité podtatranské lúky, meandre rieky Poprad, ktorá pretekala anglickým parkom za kaštieľom, a v neposlednom rade mohutné štíty Tatier, ktoré sa objavujú na najstarších Mednyánszkeho dielach, ktoré sa dnes dajú vidieť v zbierke Slovenskej národnej galérie.

Mnohé z nich sa zachovali práve v kaštieli v Strážkach, kde mal barón s povesťou večného tuláka svoj jediný stály ateliér. Spolu s historičkou umenia Katarínou Beňovou, ktorá sa Mednyánszkeho tvorbe dlhodobo venuje, sme vybrali päť „výhľadov“ – obrazov, ktoré dodnes môžete nájsť v okolí kaštieľa.

Podtatranská krajina po jarnom daždi
(1878 – 1879)

Ladislav Mednyánszky: Podtatranská krajina po jarnom daždi, 1878 – 1879. Zbierka SNG

„Doobeda som sa člnkoval, vzduch bol čistý a voda priehľadná. V mieste nad veľkými stromami pozdĺž priehrady vznikali malé zátoky, ktorým piesok a pobrežné rastliny spolu s priesvitnou vodou prepožičiavali zvláštnu, príjemnú náladu. Slnko čisto svietilo, cítil som sa ozaj šťastný,“ zapísal si Ladislav Mednyánszky do denníka v roku 1877.

Jemné tóny, štíty Tatier v opare, ohyb rieky Poprad so zelenajúcimi sa lúkami – to bol jeden z obľúbených motívov, ktorý mal z kaštieľa len na pár krokov. Vrchol na maľbe by mal byť zrejme Lomnický štít. Maľba vznikla v čase, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Slovenská národná galéria

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie