Denník N

Český týždeň: Afgancom sme pomohli, a hoci to bola dráma, nedopadlo to najhoršie

Andrej Babiš na tlačovej konferencii po úspešnom odlete českého špeciálu z Kábulu. Foto – TASR/AP
Andrej Babiš na tlačovej konferencii po úspešnom odlete českého špeciálu z Kábulu. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

česká armáda situáciu v Afganistane zvládla, Babiš pre istotu hneď pripomenul, že utečencom vravel nie. Pravidlá pre chudobných budú prísnejšie. Ústavný súd povedal, že nie je normálne platiť slabším ľuďom menšie odškodné.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za uplynulý týždeň stalo. Udalosti vybral a okomentoval reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin.

1. Na poslednú chvíľu

Kolaps afganskej vlády prinútil rýchlo reagovať aj českú vládu. A pri pohľade na to, aké ťažkosti majú iné vlády, nepatrí teraz výkon Českej republiky pri evakuácii ani zďaleka k tým najhorším.

V Prahe už okrem českej diplomatickej misie pristáli aj desiatky afganských tlmočníkov s rodinami. Je to ale skôr úspech českej armády, ktorá dokázala v spolupráci s ministerstvami a spravodajskými službami celú akciu zimprovizovať.

Vláda čakala s jasným vyjadrením, že z Afganistanu privedie tlmočníkov, ktorí pomáhali českým vojakom, až do okamihu tesne pred pádom afganskej vlády. Dovtedy to skôr vyzeralo, že Česi budú chcieť pomáhať hlavne finančne. Ministerstvo obrany držalo celý program až do poslednej chvíle takmer v úplnom utajení.

K rozhýbaniu českých špičiek potom zrejme pomohol silný tlak verejnosti a médií, ktoré prinášali príbehy tlmočníkov, ktorí sa buď báli o svoj život a svoje rodiny, alebo sa dokonca svojim českým kontaktom prestali ozývať.

Cez víkend sa už dali veci do pohybu a do Kábulu začali lietať evakuačné lietadlá.

Nelenil ani Andrej Babiš, ktorý si po páde Kábulu dal na Facebook úryvok zo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie