Denník N

Bez vysokej hypotéky a mimo ruchu mesta: Ako sa žije v drobnom dome na kolesách

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mladá rodina žije v domčeku na kolesách s výmerou menšou ako 20 m². „Človek musí byť v niečom skromnejší, ale určite mu to dáva aj slobodu,“ zhodujú sa Abelovci.

„Tu je mapka, trasa z Marianky. Potom je to ešte kúsok ďalej, zavolajte a odnavigujem vás. Je to trochu zložitejšie, keď idete prvýkrát,“ napísal nám Šimon Abel pred stretnutím.

Je horúci letný deň, auto nechávame neďaleko záhradkárskej kolónie, kde sa končí vyznačená trasa, a pešo pokračujeme cestičkou, po ktorej sa bežné auto v zimných mesiacoch vyštverá len ťažko.

Kým asi po 200 metroch chôdze prichádzame na miesto, míňame len zopár chatiek, zarastené pozemky a výhľad na krajinu, ktorý viac ráz pritiahne našu pozornosť. Práve toto miesto nad Stupavou v časti Vrchná Hora si Šimon a Klára Abelovci vybrali za svoj domov.

Nenájdete tu však klasický murovaný dom či priestrannú drevostavbu, ale takzvaný tiny house, teda drobný dom postavený na prívese, ktorý môžu majitelia v prípade potreby previezť na nové miesto.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Interiér drobného domu je obložený borovicovou preglejkou, podlahy sú zo smrekovej dlážkovice. Foto N – Tomáš Benedikovič

Skromný začiatok v tiny house

Ako každý mladý pár aj Abelovci po svadbe riešili otázku bývania. „Nechceli sme ísť priamo do mesta ani si zobrať veľkú hypotéku a zadlžiť sa na dlhé roky, preto sme sa rozhodli, že začneme skromne,“ začína rozprávanie Šimon.

„Pre bývanie v tiny house sme sa rozhodli z viacerých dôvodov. Oslovilo nás nielen jeho minimalistické riešenie, ale aj finančná dostupnosť, minimálne náklady na prevádzku či pocit slobody, ktorý so sebou prináša.“

Zároveň zdôrazňuje ekologickú stránku bývania aj vedomú skromnosť, ktorá je blízka najmä jeho manželke a pre Šimona je veľkou inšpiráciou. K rozhodnutiu prispelo aj to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Bývanie a záhrada, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie