Denník N

High 5ive: Vyberte sa po stopách vreckových slnečných hodiniek

Renesančné vreckové slnečné hodinky a hrad Uhrovec. Foto - publikácia o.z. Hrad Uhrovec, Baca12.
Renesančné vreckové slnečné hodinky a hrad Uhrovec. Foto – publikácia o.z. Hrad Uhrovec, Baca12.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Do konca prázdnin sú ešte dva víkendy a objavovať miesta sa aj tak hodí hocikedy. Preto tip na výlet – hrad Uhrovec v Strážovských vrchoch. Nielen kvôli klasickému výstupu na ruinu, krásnemu výhľadu a zaujímavej histórii. Bonus je, že rekonštrukcia hospodárskej budovy hradu figuruje medzi finalistami ceny za architektúru CE ZA AR.

Je to výsledok desaťročia trvajúceho výskumu a rekonštrukčných prác. Privíta vás impozantne vynovená a zastrešená (!) budova vo vnútri hradu. Ideálne je zabezpečiť si výklad o poctivom prístupe obnovy, skúmaní tradičných postupov a materiálov. Z bežnej návštevy zbytkov historického muriva sa stane osvietenie o prístupe k histórii.

Ak by vám to nestačilo, môžete aspoň híkať nad vreckovými slnečnými hodinkami z polovice 16. storočia (nie sú súčasťou expozície), ktoré sa na tomto mieste našli. Chuť mať informácie poruke zjavne nepriniesol až moderný vek.

*

Za návštevu vždy stojí aj Bardejov. Jeho centrum patrí do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO a je tragédia, že nádherné námestie väčšinou zíva prázdnotou. V rámci môjho nedávneho pobytu sa ako pridaná hodnota zo sprievodnej partie vykľul zástupca košickej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie