Denník N

Český historik: Dubček bol jednoduchý aparátčik s pekným úsmevom, nie líder a politik

Alexander Dubček. Foto – TASR
Alexander Dubček. Foto – TASR

Od invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa prešlo 53 rokov. O udalostiach z tohto obdobia pretrváva podľa historika Michala Stěhlíka množstvo mýtov. Lenže všetko je oveľa pestrejšie, upozorňuje v rozhovore zástupca riaditeľa Národného múzea v Prahe.

Vo svojich projektoch vyvraciate mýty a fámy o histórii. Aké sa viažu k invázii vojsk Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968?

Stále sa považuje za nesmierne ​​prekvapenie, že tu v noci z 20. na 21. augusta pristáli Antonovy a prišli sem vojaci. Spoločnosť možno bola v oprávnenom šoku, ale vedenie Komunistickej strany Československa nemalo byť prekvapené – najmenej od jari čelilo veľkému tlaku a vyhrážkam.

Čiže prvý mýtus: invázia spadla z neba. Druhý tradovaný mýtus je obľúbený personálny súboj medzi dobrým Dubčekom (Alexander Dubček, vtedajší prvý tajomník ÚV KSČ) a zlým Brežnevom (Leonid Brežnev, vtedajší generálny tajomník ÚV KSSZ). Brežnev sem pošle tanky a chudák Dubček je sklamaný.

Tak sme sa to učili v škole.

Keď sa človek pozrie pod povrch a porovná si predstaviteľov komunistických krajín, zistí, že Brežnev nepatril k jastrabom, ktorí chceli okupáciu. Vôbec nie.

On je pod tlakom ľudí okolo seba, napríklad Alexeja Kosygina (vtedajší predseda sovietskej vlády), Michaila Suslova (niekdajší hlavný ideológ sovietskeho režimu) a ďalších.

Ale hlavne, medzi najväčších jastrabov patria šéfovia strán krajín okolo nás: Walter Ulbricht z NDR, v rámci Varšavskej zmluvy potom komunistický vodca Bulharska Todor Živkov. Sú oveľa ostrejší a boja sa, že ak sa čokoľvek stane v Československu, môže sa to preliať k nim. Rovnako ako k Poliakom alebo Maďarom.

Takže druhý mýtus je, že niekde sedí zlý Brežnev, ktorý zvraští svoje povestné obočie a pošle sem tanky. Ale on je možno v tom takmer poslednom rade. Už nemohol inak. Vedel, že to bude diplomatický malér, iní tlačili výraznejšie. Pražskú jar preto nazývam aj súborom mimobežností.

Prečo?

Celé skupiny si nerozumejú. Komunisti pripravia akčný program, ale spoločnosť už dávno chce niečo iné. Vládcovia krajiny zostali v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

August 1968

História

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie