Denník N

Bieloruský denník: Čože? MMF môže Lukašenkovi prideliť miliardu na represie

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Hrozí nám zvláštna, veľmi znepokojujúca situácia.

Každú nedeľu napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách protestovať Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Nie, toto nie je clickbaitný názov, ale skutočný stav vecí.

Medzinárodný menový fond (MMF) pomôže krajinám vyrovnať sa s dôsledkami pandémie.

Bielorusi si však dobre uvedomujú, že ak Aleksandr Lukašenko získa prístup k peniazom, použije ich na represie a jeho osobné obohatenie a nie v prospech krajiny a samotných Bielorusov.

Skúsme si to vysvetliť.

Medzinárodný menový fond prideľuje krajinám sveta 650 miliárd dolárov na boj proti následkom koronavírusu.

Pre každú krajinu je to suma iná – ak hovoríme o Bielorusku, dostane asi miliardu dolárov.

Občianska spoločnosť a demokratické sily Bieloruska sa obávajú, že tieto peniaze, ak ich Lukašenko predsa len dostane, pôjdu na represie a pomôžu diktátorovi dlhšie zostať pri moci.

Bielorusi sú presvedčení, že miliarda od MMF sa nepoužije na rozvoj krajiny.

Koniec koncov, jediným cieľom diktatúry je udržať si moc čo najdlhšie.

Akýmkoľvek spôsobom: falšovaním, vraždami, násilím a inými zločinmi.

A teraz trochu detailnejšie.

Najprv poďme zistiť, čo je SDR – Special Drawing Rights –, takzvané zvláštne práva čerpania.

Ide o cenné papiere, ktoré je možné uschovávať iba na účte krajiny v špeciálnom oddelení MMF. Zástupcovia krajiny v medzinárodnej organizácii majú prístup k správe tohto účtu.

Jednotlivci a organizácie sa nemôžu zúčastňovať na transakciách SDR – iba MMF, zúčastnené krajiny a niekoľko nadnárodných bánk.

Účelom novej emisie SDR je pomoc krajinám v prekonaní krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu. Hovoríme o sume 650 miliárd dolárov, ktorá bude rozdelená medzi 192 členských krajín MMF.

Toto je najväčšia alokácia SDR v histórii fondu.

Distribúcia prebieha presne v súlade s kvótou krajín: v Bielorusku je to 0,14%, v USA 16%.

Môžeme povedať, že ide o akýsi dar pre Bielorusko, pretože nie je potrebná akákoľvek žiadosť o ich pridelenie, ide o globálnu distribúciu pre všetky zúčastnené krajiny.

Podľa rôznych odhadov dostane Bielorusko približne miliardu dolárov. Avšak SDR ešte nie sú skutočné peniaze.

Rozhodnutie MMF o rozdelení práv čerpania vrátane Bieloruska v rámci jeho kvóty nadobudne účinnosť 23. augusta.

Krajina ich môže použiť s mikroskopickou úrokovou sadzbou alebo v prípade ťažkej situácie v ekonomike ich môže predať alebo založiť. Očakáva sa, že tieto prostriedky by mali smerovať na podporu ekonomík krajín zasiahnutých pandémiou koronavírusu.

Existujú dva spôsoby výmeny SDR za peniaze.

Prvý je prostredníctvom MMF.

Ak si člen fondu želá získať pomoc, požiada MMF a ten je povinný vybrať krajinu, ktorá odkúpi časť práva čerpania za menu. V skutočnosti sa však častejšie objavuje druhý spôsob, keď sa štáty dohodnú priamo.

Existuje pomerne veľa krajín so silnou platobnou bilanciou, ktoré môžu vstúpiť do takejto dohody. Otázkou je, či budú tieto krajiny ochotné zameniť SDR Bieloruska za peniaze.

Zdá sa, že niekoľko takých štátov (napríklad Rusko a Čína) sa určite nájde. To je dôvod, prečo Bielorusi chcú diktatúre zamraziť prístup k právam čerpania.

A ich prístupy sú rozmanité.

Kampaň proti prideleniu miliardy dolárov občanovi Lukašenkovi prebieha už viac ako mesiac.

Bielorusi bombardovali sociálne siete Medzinárodného menového fondu žiadosťami, aby nedávali diktátorovi peniaze. Písali listy zástupcom MMF – to isté diaspóra robila a v tej činnosti pokračuje.

Bielorusi sa odvolávajú nielen na zástupcov rôznych krajín v MMF, ale aj na ministerstvá zahraničných vecí krajín, ktoré Lukašenka neuznávajú ako legitímneho prezidenta.

Slovensko, mimochodom, tiež neuznalo Lukašenka za legitímneho prezidenta a taktiež môže použiť svoj hlas na pomoc Bielorusom.

Je to dôležité: Bielorusi tieto peniaze neodmietajú. Chceme, aby zdroje MMF skutočne smerovali k hospodárskej obnove a nie k represiám.

Je to možné len vtedy, ak sa peniaze nedostanú k Lukašenkovi, ale k novému a legitímnemu vedeniu krajiny – po spravodlivých voľbách. Dovtedy by sa kvóta Bieloruska na rozdeľovanie práv čerpania mala zmraziť.

Ako to komentujú v iných krajinách?

Skupina poslancov zastupujúcich všetky strany britského parlamentu podporila pozíciu občianskej spoločnosti Bieloruska a poslala výzvu kancelárovi štátnej pokladnice Veľkej Británie Rishi Sunakovi, aby použil hlas Spojeného kráľovstva v MMF na zablokovanie osobitných práv na čerpanie miliardy dolárov Lukašenkovým režimom.

Americký kongresman Bill Keating uviedol, že skupina „priateľov Bieloruska“ Kongresu USA poslala list Medzinárodnému menovému fondu. Tvrdia v ňom, že je potrebné obmedziť prístup nelegitímnej vláde Bieloruska k novým zdrojom, prideleným MMF.

Poľsko v tejto otázke vyjadrilo solidaritu s Američanmi a Britmi. Hlavnou je však pozícia samotných Bielorusov.

Aké príklady nájdeme v histórii?

Venezuela a Mjanmarsko. Pre neuznané vlády týchto krajín je prístup k účtom SDR zablokovaný.

Vedúci predstavitelia týchto krajín nie sú považovaní za legitímnych, preto nemôžu disponovať zdrojmi MMF. Čiže situácia je rovnaká ako v Bielorusku.

Fond sa tu však ešte nerozhodol a šanca, že Lukašenko stále bude mať prístup k jeho miliarde, zostáva.

Kedy sa všetko vyrieši?

Niečo bude jasné už čoskoro – v pondelok 23. augusta. Ešte raz spomeniem, že v tento deň nadobudne účinnosť rozhodnutie MMF o rozdelení osobitných práv čerpania (SDR).

Ale po distribúcii bude Lukašenko stále potrebovať prístup k účtu SDR Bieloruska v MMF. A práve proti tomuto sa aktívne postavili Bielorusi.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie