Denník N

Je iné zažiť Londýn ako turista a ako hosť Mekyho Žbirku

Bolo to vlani v septembri, Denník N ešte neexistoval. V telefóne sa ozval známy hlas s otázkou, či by som sa nechcel ísť pozrieť do štúdií, kde vzniklo niekoľko najslávnejších hudobných nahrávok. Samozrejme, že som chcel.

Vitajte v Abbey Road, najslávnejších štúdiách na svete, hovorí ich slogan a nepreháňa. Naozaj žiadny iný priestor, kde sa nahráva hudba, nie je známejší ako táto budova v severnom Londýne. Väčšina turistov skončí na neďalekom prechode a fotí sa podľa obalu rovnomennej platne The Beatles alebo píše odkazy na múr, občas niekto asertívnejší prejde malý dvor, aby si spravil momentku pred vstupnými dverami.

Neboli sme prví, ani poslední novinári, ktorí sa vďaka spevákovi Mekymu Žbirkovi dostali dovnútra. Nahrával tu už viackrát, najskôr EP, teraz dvojalbum. „Ale ten pocit, keď ste tu, mi nikdy nezovšednie,“ hovorí. Keď prejdete dverami, pochopíte ho.

Nie je to len otázka peňazí

Že to nebude obyčajný výlet, je jasné už po príchode na letisko. Víta nás mladík v obleku s ceduľou v ruke. Nevolá sa John, ani Paul, ale Martin a nepochádza zo žiadneho britského mesta, ale z Medzilaboriec. Posadí nás do limuzíny a vyrazíme po diaľnici do mesta.

V Londýne pracuje už osem rokov. Na Slovensku mal s kamarátom optiku, tu pre agentúru pravidelne vozí hercov. O koho ide, sa niekedy dozvie až dodatočne. „Ten chlapík sa mi zdal povedomý, tak som sa spýtal šéfa, kto to bol. On vraví: Ty nepoznáš Benedicta Cumberbatcha?“

Na predmestí nás víta typická ranná zápcha aj typické počasie – dážď. Presnejšie jedna z jeho variácií, ktorú Angličania označujú slovami light shower. Severným Londýnom sa nakoniec prekľučkujeme až k miestu, kde autá spomaľuje niečo, čo inde nenájdete. Ťažko si predstaviť niečo podobné na Slovensku bez nervózneho vytrubovania a pískajúcich bŕzd. Miestni šoféri však už od septembra 1969, keď vyšla beatlesovská platňa Abbey Road, vedia, že to nemá cenu.

Fanúšikovia skupiny sa prakticky nonstop zvečňujú v najrôznejších variáciách na kultovú fotografiu a tí, čo sedia v autách, im to trpezlivo tolerujú. Existuje dokonca stránka, kde sa zbierajú zábery z prechodu, aj samotné štúdiá vysielajú priamy prenos z diania na ulici cez webkameru.

fanusikovia

My však nemierime k prechodu, ale do nenápadnej bielej budovy. Tá nás zaujíma najviac. Po chvíli dorazí Katka Žbirková a dohodneme sa, že s kolegom Bálikom z .týždňa prídeme na druhý deň, lebo dnu sú už iní novinári. Dostaneme pozvanie na večeru v štvrti, kde majú Žbirkovci byt, a vyberieme sa do centra.

Na najbližšej stanici metra je obchod so suvenírmi, ktorý všetkým beatlesovským fanúšikom potvrdzuje, že sú tu správne. Obrázkom slávnej štvorice sa v celom meste nedá vyhnúť, aj keď je trochu prekvapivé, že k jej pamätným miestam tu majú dosť platonický vzťah. Ulica Denmark Street, ktorá je pendantom bratislavskej Medenej ulice sa mení. Pôvodné staré hudobné obchody s fotkami a plagátmi postupne pohlcuje nová výstavba, na Savile Row sa márne snažíme identifikovať budovu, kde beatlesáci v januári 1969 odohrali svoj úplne posledný koncert.

Nechýbalo veľa a ešte horšie by dopadli štúdiá Abbey Road. Ich dlhoročný majiteľ, firma EMI sa dostala do problémov a vyhlásila, že sú na predaj. Lukratívny priestor v pokojnej štvrti s veľkým parkom a pár zastávkami do centra je veľké lákadlo pre developerov, no hudobníci na čele s Paulom McCartneym okamžite protestovali a príčetná britská vláda rýchlo stopla realitné vízie, keď priestor zaradila do zoznamu chráneného kultúrneho dedičstva.

Majiteľom štúdií sa v septembri 2012 stala firma Universal. U tej vydáva aj Meky Žbirka, čo je kľúč k tomu, že ako prvý slovenský hudobník dostal šancu nahrať tu celý album. Ak si myslíte, že je to len otázka peňazí, skúste napísať mail na [email protected]. Určite sa jednoduchšie do Abbey Road dostanete pomocou Google.

„Vybavovalo sa to pol roka, tú možnosť naozaj nedostane každý. Priestory sa dajú prenajať na firemné akcie, ale veľmi si vyberajú, koho sem pustia. Rob nám hovoril, že raz mu nejakí Rusi ponúkali veľké peniaze, ale odmietol ich,“ vraví nám Katka Žbirková.

K producentovi Robovi Cassovi sa ešte dostaneme, najskôr treba vysvetliť, že celé to vzniklo pri hľadaní darčeka k šesťdesiatke jej manžela. Nemohol byť dokonalejší – Miro Žbirka je jedným z najväčších fanúšikov The Beatles a že raz bude nahrávať na rovnakých miestach ako oni, mu nikdy nenapadlo.

beatles

Keď tam prišiel po prvýkrát, najskôr sa potreboval nabažiť minulosti. Vdýchnuť atmosféru pod schodami do réžie v štúdiu 2, kde vznikla väčšina nahrávok legendárnej skupiny a ďalších slávnych mien. Všade po chodbách, aj v kantíne sú ich fotografie. Lenže Abbey Road nie je múzeum, ale stále funkčný nahrávací priestor.

„To som si uvedomil, keď mi do slúchadiel pustili ten fantastický zvuk. Okamžite vás pohltí,“ hovorí Miro Žbirka. „Keď som si s odstupom času celú nahrávku vypočul, mal som čo robiť, aby som uveril, že sa to celé vôbec stalo.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie