Denník N

Aby už športovci nemuseli zháňať bločky a nárok mal už aj Volko. Štát mení podporu našej elity

Ivan Husár (vľavo) a Richard Galovič. Foto: TASR, N - Tomáš Benedikovič
Ivan Husár (vľavo) a Richard Galovič. Foto: TASR, N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Dlho to fungovalo len na základe dotácie cez excelovskú tabuľku,“ hovorí Richard Galovič o Teame Slovakia, ktorý sme uplynulých 20 rokov poznali ako Top tím. Projekt vznikol v roku 1999, aby mali elitní športovci viac peňazí na prípravu.

„Podobne to funguje aj v krajinách, ktoré nemajú ekonomiku výkonnú natoľko, aby mohli šport podporovať celoplošne na základe jeho potrieb, a tak sa snažia aspoň pre svojich najlepších zabezpečiť podmienky na konkurencieschopnosť so súpermi z ekonomicky silnejších krajín,“ vysvetľuje Galovič.

„Najúspešnejším športovcom boli poskytované financie nad rámec rozpočtov športových zväzov na základe ich výsledkov na významných svetových podujatiach, predovšetkým olympijských a paralympijských hrách, majstrovstvách sveta a Európy. Teraz chce ministerstvo nad vlastným projektom aj väčšiu kontrolu, len správne zúčtovanie poskytnutých financií už stačiť nebude, chce vidieť aj efektivitu vynaložených prostriedkov.“

Dokopy ide o približne päť miliónov eur ročne. „Rozpočet projektu, ktorý tvorí sedem percent z celkového balíka financií na slovenský šport, za posledné roky narástol, čo umožní zmenu filozofie podpory športovcov a tým aj efektivity celého projektu zameraného na lepšie športové výsledky,“ dodáva Galovič.

Ten stojí na čele pracovnej skupiny, ktorá v týchto dňoch ministerstvu prináša návrh zmien. „Sú tam zaujímavé mená, čo dáva nádej, že neostane len pri experimentovaní. Osobitne ma teší, že tam je Peter Lopata a Miloš Bátovský,“ hovorí Jozef Gönci, bývalý štátny tajomník pre šport.

Zmeny v Teame Slovakia majú ambíciu odstrániť aj viaceré problematické prvky, napríklad:

  • Ján Volko doteraz nemal nárok na podporu za víťazstvo na majstrovstvách Európy v hale;
  • nárok na podporu nemal ani Štefan Svitko, jeden z najlepších motocyklistov na Rely Dakar;
  • projekt nepodporoval svetového tenistu Filipa Poláška, keďže za svojho partnera vo štvorhre nemal slovenského spoluhráča.

Team Slovakia je len jedným z pilierov zabezpečenia prípravy našich športovcov. Mnohí sú zamestnanci rezortných športových centier – Dukly Banská Bystrica, Národného športového centra a Športového centra polície.

„Tie však nedisponujú rozpočtami, ktoré by vo väčšine prípadov umožňovali pokryť plnú športovú prípravu, a v posledných rokoch sa tak prioritne sústreďujú na sociálne zabezpečenie športovcov a trénerov,“ vysvetľuje Galovič.

„Štát dáva peniaze aj zväzom, tie však primárne zodpovedajú za rozvoj športu a zabezpečenie reprezentácie krajiny na podujatiach, nie za prípravu športovcov.“

Cieľom nie je platiť 35 štartov Petry Vlhovej

Najväčšou zmenou by podľa návrhu Galovičovej skupiny malo byť to, aby úzka skupina elitných športovcov dostala takú podporu, akú naozaj potrebuje, a nielen „excelovskú“, ako to bolo doteraz.

Ako to chcú dosiahnuť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie