Denník N

Štyri z piatich požičaných bicyklov v Tatrách sú už elektrické. Pri kúpe sa na niektoré modely čaká aj rok a pol

Elektrobicykle v Tatrách. Foto N - Tomáš Grečko
Elektrobicykle v Tatrách. Foto N – Tomáš Grečko

Elektrobicykle sprístupňujú hory aj menej zdatným turistom. Niekedy precenia svoje schopnosti a dochádza k úrazom, najmä pri zjazdoch z kopca. Horskí záchranári hovoria, že zatiaľ to nie je častý problém.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Ešte pred pár rokmi to bola rarita, dnes stretnete ľudí na elektrobicykloch na tatranských chodníkoch úplne bežne. Majitelia športových požičovní hlásia, že štyri z piatich bicyklov, ktoré si u nich turisti požičajú, sú už elektrické, nový fenomén vnímajú aj horskí záchranári.

S kolegom sme si dva e-bikey vyzdvihli v jeden augustový piatok v požičovni bývalého slovenského horolezca Róberta Gálfyho v Starom Smokovci. Na výlet na Sliezsky dom, najvyššie položený horský hotel na Slovensku, ktorý leží v nadmorskej výške 1670 metrov, nám rezervoval dva kvalitné celoodpružené e-bicykle.

Už prvý dojem z e-bikeu je pri porovnaní s klasickým bicyklom iný. Elektrobicykel váži vyše 25 kíl, čo ovplyvňuje aj to, ako sa na ňom jazdí. Najmä ak idete dolu kopcom. Vďaka väčšej hmotnosti elektrobicykel na brzdenie nereaguje tak rýchlo ako ten bežný.

Nás čaká prvé kilometre rovinka. Do Tatranskej Polianky ideme cyklocestou popri hlavnej ceste, bez väčšieho prevýšenia, takže úsek je zvládnuteľný aj bez toho, aby sme vôbec zapli prídavný elektromotor. Napriek tomu ho obaja okrem vlastných síl zapájame, aj keď zatiaľ len na najnižšom režime s názvom „eco“.

Cesta je vďaka nemu pohodlnejšia, aj na drobných kopčekoch cítiť, ako elektromotor cyklistovi pomáha v jazde.

Elektrobicykle. Foto N – Tomáš Grečko

Na Velickom plese štyrikrát rýchlejšie ako pešo

Po štyroch kilometroch prichádzame zo Starého Smokovca do Tatranskej Polianky, odkiaľ začína stúpanie na Sliezsky dom. Čaká nás ďalších sedem kilometrov, s približne 700-metrovým prevýšením, po asfaltovej ceste, aj keď miestami už trochu rozbitej. Podľa turistickej mapy by sa mal bežný turista vychádzkovým krokom dostať k hotelu postavenom pri Velickom plese po dvoch hodinkách. Nám to na elektrických bicykloch z Tatranskej Polianky zaberie asi pol hodiny.

E-bike ponúka štyri možnosti, ako veľmi má elektromotor pomáhať pri šliapaní. Už na začiatku stúpania prepíname na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Slovensko

Teraz najčítanejšie