Denník N

Slovenská influencerka pomáha čínskej propagande

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia počas brífingu pred novinármi. Foto - AP
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia počas brífingu pred novinármi. Foto – AP

Spresnené 20. 9. o 14.40 – Študentka zo Slovenska vo svojich videách kritizuje Západ, obhajuje Čínu a jej správanie napríklad v Sin-ťiangu. Najsledovanejšie príspevky majú milióny videní.

Filip Šebok je analytik Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) so sídlom v Prahe. Na Slovensku spolupracuje aj so Stredoeurópskym inštitútom ázijských štúdií (CEIAS).
Autor tohto článku sa pokúsil slovenskú tvorkyňu kontaktovať, aby sa vyjadrila ku svojej činnosti, do vydania článku však nedostal odpoveď. Tento text nie je v žiadnom prípade výzvou na doxing ani žiadne iné nevhodné správanie voči jej osobe.

Na čínskom internete čoraz viac vystupujú západní „influenceri”, ktorí sa snažia osloviť čínske publikum. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je hrať na populárnu nacionalistickú strunu a rastúci odpor voči Západu. Medzi týmito influencermi nájdeme aj slovenskú študentku žijúcu v Číne, ktorá tvorí videá na populárnom čínskom videoportáli Bilibili pod menom „PopMatta“.

Od neškodných videí k vyvracaniu „fake news“ západných médií

PopMatta má na Bilibili čosi vyše 500-tisíc odberateľov. Profil si na stránke založila ešte v roku 2019. Svoj kanál má tiež na Youtube, kde sú k pôvodnému čínskemu zneniu pridané čínske titulky.

Videá majú v priemere desaťtisíce videní, tie najpopulárnejšie až niekoľko miliónov. Celkovo v čínskom kontexte zďaleka nemá účet s najväčším výtlakom, ale jej sledovanosť nie je zanedbateľná.

Väčšina tvorby na jej profile nemá politický podtón a venuje sa kultúrnym rozdielom medzi Slovenskom a Čínou, čínskej popkultúre či každodennému životu v Číne. Medzi najsledovanejšími videami nájdeme aj tie, ktoré riešia politické otázky.

Jedným z prvých z tejto kategórie je video zo začiatku roka 2020, ktoré sa venuje „fake news“ a „lži“ západných médií o vtedajšom priebehu epidémie nového koronavírusu v Číne. Už tu sa objavuje motív o západných médiách ako tých, ktoré zámerne šíria nepravdy o Číne s cieľom poškodiť jej imidž, ktorý sa neskôr objavuje aj v ďalších videách.

Ďalšie pozoruhodné video nesie podtitulok „Ako americká internetová hegemónia vymýva mozgy Európe“. PopMatta v ňom tvrdí, že americké internetové firmy, ako je napríklad Facebook, využívajú svoju dominanciu na internete na dosiahnutie cieľov americkej vlády. Jedným z nich je zabezpečiť, aby pri moci ostali vlády priateľské voči USA. Toto „vymývanie mozgov“ má slúžiť aj na šírenie neprávd a nepriateľských nálad voči iným krajinám vrátane Číny.

Najväčšiu pozornosť si však získavajú (spresnené 20. 9. o 14.40) vyžadujú videá o situácii v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde čínska vláda systematicky potlačuje ľudské práva Ujgurov a ďalších prevažne moslimských menšín.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie