Denník N

Vojnová reportérka Klicperová: Talibanu neverím, je to len pozlátka pre kamery. Nemyslím si, že je to reformovateľné hnutie

Lenka Klicperová. Foto - archív L. K.
Lenka Klicperová. Foto – archív L. K.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

To, čo Taliban robí dnes, je veľmi šikovná taktika. Deklarujú, že im ide o bezpečnosť obyvateľov, udelili amnestiu pre zamestnancov bývalej vlády vrátane policajtov a vojakov. To je veľmi dobrá stratégia, hovorí česká novinárka a fotografka Lenka Klicperová, ktorá ako reportérka niekoľkokrát navštívila Afganistan.

„Osobne som presvedčená, že je to pozlátka pre televízne kamery z celého sveta, ktoré majú teraz Afganistan na muške. Predstavitelia Talibanu sa len chcú urobiť lepšími, než sú. Chcú si vytvoriť priestor, aby mohli Afganistan spravovať podľa seba,“ vysvetľuje v rozhovore.

Ako pokračujú vaše snahy dostať sa do Afganistanu?

V tomto čase som už pôvodne mala byť na ceste do Kábulu alebo už priamo v Kábule. Odtiaľ som sa chcela presunúť do údolia Pandžšír na severe Afganistanu, čo je jediné územie, ktoré Taliban zatiaľ neovláda.

Bohužiaľ, tak ako väčšina ľudí ani ja som neodhadla rýchlosť, s akou Taliban dostal krajinu pod kontrolu. Osobne som čakala, že afganská vláda po odchode spojencov padne, ale predpokladala som, že mám čas aspoň do konca augusta, keď sa NATO, respektíve Američania stiahnu. Rýchlosť, akou Taliban postupoval, bola ohromujúca, nikto na svete netušil, že dostanú krajinu pod kontrolu za taký krátky čas.

Keďže komerčné lety sú pozastavené a do krajiny v podstate nič nelieta, momentálne neexistuje možnosť sa tam dostať. Vycestovať sa mi teda zatiaľ nepodarilo, aj napriek veľkej snahe mnohých mojich priateľov, kolegov a známych.

Čo teda zatiaľ robíte?

S trochou humoru by som mohla povedať, že sedím doma ako na tŕní a neviem obsedieť. V skutočnosti pozorne sledujem tamojšie dianie a zháňam kontakty na ľudí, ktorí tam zostali alebo ktorým sa tam podarilo dostať s evakuačnými letmi, kým sa krajina zavrela pred svetom.

No len čo to bude možné, chcela by som sa tam dostať, najlepšie do provincie Pandžšír. Mala som tam dohovorený rozhovor so synom Ahmada Šáha Masúda, legendárneho bojovníka proti Talibanu. Snáď sa mi to podarí čo najskôr.

Lenka Klicperová. Foto – archív L. K.

Tisíce ľudí sa snažia z Afganistanu odísť, situácia je tam neprehľadná a nebezpečná najmä pre ženy. Nemáte obavy ísť do krajiny, v ktorej sa všetko rúca?

Som reportérka. Prinášať reportáže z oblastí vojnových konfliktov a nebezpečných zón je moja práca. Snažím sa tam dostať, pretože verím, že je dôležité, aby sme vedeli, čo sa vo svete deje, zvlášť v chaotických a neprehľadných situáciách.

Takisto treba povedať, že ako reportérka som v úplne inej situácii ako povedzme Afganci a Afganky, ktorí pracovali pre minulú vládu. Taliban dnes vyhlasuje, že zahraničným reportérom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Životy žien

Svet

Teraz najčítanejšie