Denník N

Donald Tusk sa vrátil a už to cítiť

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Tuskovou stratégiou je pôsobiť ako akýsi otec opozície. Nielenže sa vyhýba sporom, ale rovno chváli ostatných lídrov opozície.

Autor je poľský politológ

V júli sa Donald Tusk, bývalý predseda Európskej rady, ktorý v rokoch 2007 až 2014 pôsobil ako poľský premiér, vrátil do poľskej politiky. Mnoho voličov si ho pamätá ako politika, ktorý zvýšil vek odchodu do dôchodku, čo bolo opatrenie, ktoré v roku 2017 strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvrátila. PiS však v skutočnosti vinila Tuska z takmer všetkého, čo je v Poľsku zlé.

Medzi ďalšie paranoidné obvinenia vznesené proti Tuskovi patrí, že v roku 2010 spolupracoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na aranžovaní leteckej nehody, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński, dvojča lídra PiS Jarosława Kaczyńského, a takisto že ho v skutočnosti podporuje nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Elektrizujúci účinok

Ale Tusk je dokonalý pragmatik. Priznáva, že počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády urobil niekoľko vážnych chýb. Teraz však verí, že ľudia by si mali mať možnosť vybrať, či chcú odísť do dôchodku skôr, alebo získať vyššiu penziu za neskorší odchod do dôchodku. Je menej ekonomicky liberálny ako predtým a pripúšťa, že štát by mal byť pri prerozdeľovaní aktívnejší. Rovnako ako zvyšok poľskej politickej triedy uznáva, že mnoho veľkorysých sociálnych programov vlády PiS je populárnych. K neoliberalizmu, ktorý ovládol Poľsko po roku 1989, v ére „šokovej terapie“ vtedajšieho ministra financií Leszka Balcerowicza, sa už nevrátil.

Tuskov návrat mal elektrizujúci účinok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie