Denník N

Právnička a aktivistka Števulová: Afganská komunita je úspešným príbehom integrácie u nás, opäť potrebuje pomôcť (+ podcast)

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na zozname osôb, ktoré sú v Afganistane a po prevzatí moci Talibanom sa odtiaľ potrebujú dostať, je 250 ľudí. Všetci majú priame kontakty na Slovensko.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zuzana Števulová je právnička v Lige za ľudské práva, ktorá sa spolu so združením Mareena snaží zabezpečiť evakuáciu ľudí z Afganistanu. Ako vysvetľuje v rozhovore, ide o ľudí, ktorí majú prepojenie na Slovensko. Väčšinou tak, že ich príbuzní tu už žijú, prípadne majú aj naše občianstvo. V rozhovore si môžete prečítať aj o tom:

  • akí ľudia z Afganistanu by sa k nám mali dostať;
  • čo zažívajú v Afganistane a prečo mieria k nám;
  • v čom vidí paralelu súčasnej situácie v Afganistane s tým, čo zažilo Československo v auguste 1968;
  • prečo by našu spoločnosť malo viac zaujímať, ako u nás žijú Ukrajinci a Srbi, pre ktorých nie sú žiadne integračné programy.

V piatok ste zverejnili výzvu vláde, aby poskytla bezpečie a šancu na dôstojný a slobodný život pre ďalších ľudí z Afganistanu. Aké reakcie ste na túto výzvu dostali? 

Veľmi pozitívne. Je to spoločná iniciatíva Ligy za ľudské práva a občianskeho združenia Mareena, ktoré sa taktiež venuje integrácii cudzincov a utečencov na Slovensku. Už minulý týždeň cez víkend obe organizácie začali dostávať telefonáty od ľudí, ktorí tu žijú, že potrebujú pomôcť s evakuáciou svojich rodín. Hneď v pondelok sme poslali prvých 24 mien na ministerstvo zahraničných vecí so žiadosťou o pomoc. A odvtedy tie mená len pribúdajú. Na výzvu sme dostali zatiaľ len pozitívne reakcie. Máme momentálne asi 2800 podpisov.

Je to veľa či málo? 

Veľa. Vzhľadom na to, že sme to zverejnili v piatok poobede a bol len víkend. K tomu nám pribúdajú aj podpory od škôl, zamestnávateľov. Ozývajú sa nám ľudia, ktorí by chceli poskytnúť či už zamestnanie, alebo štipendium pre týchto ľudí. Ak by sem prišli.

Od pondelka minulého týždňa spisujete zoznam tých, ktorí sa potrebujú dostať z Afganistanu. Koľko ich je dnes? 

Približne 250, medzi nimi je asi 50 detí. Je to už tretí aktualizovaný zoznam. Pred týždňom sme poslali prvých 24 mien. Potom nám za dva dni pribudlo ďalších 70, takže v stredu sme posielali ďalší zoznam na ministerstvo zahraničných vecí a odvtedy pribudli ďalší.

O akých ľudí ide?

Sú to rodiny slovenských štátnych občanov, teda ľudí z Afganistanu, ktorí tu už dlhé roky žijú. Integrovali sa a získali občianstvo. Máme tam napríklad lekárov, lekárky, učiteľov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie