Denník N

Zo školy nám volali, že dcéra šikanuje spolužiačku. Nečakali sme, že to bude pravda

Ilustračné foto – Flickr.com/Bruce Guenter
Ilustračné foto – Flickr.com/Bruce Guenter

Rodičia rozprávajú o tom, ako sa museli vyrovnať s tým, že ich dcéra ubližuje spolužiačke.

Barbora a Jozef priznávajú, že im trvalo dlhšie, kým o tejto téme vôbec boli schopní hovoriť v rámci najbližšej rodiny či s dôvernými priateľmi. Cítili sa zahanbení, neschopní, nedostatoční.

„Asi žiaden rodič si nepredstavuje, že ak sa jeho dieťa ocitne v nejakom školskom konflikte, bude iniciátor, a nie poškodený. Väčšina z nás asi tuší, ako by svoje dieťa bránila, keby sa mu stalo niečo zlé alebo nespravodlivé. Ale sme pripravení na to, že to bude naše dieťa, kto niečo také spôsobí?“ pýta sa Jozef, otec troch detí – dvoch mladíkov a dievčaťa.

Jozef zároveň hovorí, že hoci sa snaží byť nepredpojatý, nikdy by si nepomyslel, že takéto problémy budú mať práve s dcérou. „Naši dvaja starší synovia sú už vysokoškoláci, dcéra je od nich mladšia o osem, respektíve šesť rokov a je taký klasický rodinný benjamínko. Hoci sme jej možno povolili viac ako synom, zdalo sa nám, že je úplne v pohode. Doma s ňou bolo všetko v poriadku, dobre sa učila, mala kamarátky, chodila na jazdectvo a veľmi ju to bavilo,“ rozpráva Barbora.

O šikanovaní sa so všetkými deťmi rozprávali skôr všeobecne, lebo, ako hovoria, nemali vedomosť o tom, že niečo také by sa dialo v ich školách alebo medzi kamarátmi. Deti boli poučené, že ak sa im deje niečo zlé, majú prísť za nami a zdôveriť sa, a aj o tom, že sú veci, ktoré si môžu vyriešiť samy, a také, ktoré sú už záležitosťou dospelých – rodičov, učiteľov, trénerov.

„Akosi sme im ani nehovorili, že nesmú robiť iným zle, vysmievať sa im, ponižovať ich. Nikdy sme si totiž nevšimli, že by to robili medzi sebou alebo niekde vonku, tak sme považovali za automatické, že vedia, že je to neprijateľné,“ vysvetľuje Jozef. Spätne si myslí, že vo výchove je „dobré zopakovať aj to, čo je zdanlivo jasné“.

Zastavte sa čo najskôr

Pred viac ako dvomi rokmi, pár týždňov pred koncom školského roka, volala Barbore triedna jej dcéry. „Vyplašilo ma to, zo školy nám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie