Denník N

Drake sa nevenuje len svojmu úspechu, aj preto je taký úspešný

SY 7 Toronto - Kanadský rapper Drake počas koncertu v rámci turné "Aubrey & The Three Amigos Tour" v kanadskom Toronte 21. augusta 2018. Foto - TASR/AP
SY 7 Toronto – Kanadský rapper Drake počas koncertu v rámci turné „Aubrey & The Three Amigos Tour“ v kanadskom Toronte 21. augusta 2018. Foto – TASR/AP

Prekonáva rekord za rekordom a opäť dokázal, prečo patrí k najvplyvnejším umelcom poslednej dekády. Pred pár dňami sa stal prvým interpretom v histórii, ktorý má 150 piesní s viac ako 100 miliónmi streamov na viacerých hudobných platformách. Prelomil rekord Madonny s najväčším počtom skladieb v hitparáde US Top 10. Ešte predtým sa mu podarilo dostať najviac piesní do prvej stovky: až 208, keď zverejnil mixtape Dark Lane Demo Tapes a každá skladba sa dostala do rebríčka Hot 100. Singel Toosie Slide sa vtedy ocitol na úplnom vrchole hitparády.

V októbri 2018 sa mu podarilo do Billboard Hot 100 dostať 12 hitov, o jeden viac ako skupina The Beatles v roku 1964. „Mám viac hitov ako Beatles,“ chválil sa potom v skladbe Going Bad.

Drake sa ako Kanaďan stal nielen lídrom hiphopu, momentálne najpopulárnejšieho žánra planéty, ale aj tvárou popu.

Hiphop používa ako zrkadlo vlastného života s unikátnou identitou. Navonok sa ukazuje ako zraniteľný rapper, ktorý sa dostal k sláve a peniazom, ale tie ho nikdy úplne nenaplnili.

Nie je to však iba o melanchólii, on sám sa zároveň často chváli. V americkom hiphope sa často diskutuje o tom, ktorí interpreti by patrili na Mount Rushmore žánru. Drake v skladbe Survival z posledného albumu Scorpion povedal: „Môj Mount Rushmore som ja v štyroch odlišných podobách,“ a sám viackrát rozprával o tom, že sa cíti byť na rovnakej úrovni ako napríklad kritikmi uznávaní Kendrick Lamar či J. Cole.

Narcizmus a zlomené srdce

Ako (podľa čísiel) najúspešnejší rapper súčasnosti však pravidelne zdôrazňuje, že aj úspech má tienisté stránky. Keď pred rokom 2010 prvýkrát na scéne prerazil, špekulovalo sa, či dokáže naplniť očakávania. Dokázal, ale za svoj najväčší úspech považuje niečo úplne iné.

„Nedovolil som, aby ma táto obrovská zmena v mojom živote

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie