Denník N

V Budapešti pustia na pápežovu omšu aj nezaočkovaných, niektoré slovenské farnosti organizujú zájazdy

Maďarský prezident János Áder na audiencii u pápeža Františka vo Vatikáne v roku 2013. Foto – TASR/AP
Maďarský prezident János Áder na audiencii u pápeža Františka vo Vatikáne v roku 2013. Foto – TASR/AP

Štvrtá vlna už klope na dvere, hovorí Viktor Orbán, ale počas hromadných podujatí v auguste a septembri zrušia v Maďarsku všetky protipandemické opatrenia. Zo Slovenska pôjdu do Budapešti veriaci na pápežskú omšu organizovanými zájazdmi.

Pápež František pred svojím príchodom na Slovensko navštívi 12. septembra Medzinárodný eucharistický kongres v Budapešti, kde bude slúžiť záverečnú omšu na Námestí hrdinov.

Na rozdiel od Slovenska, kde sa s pápežom môžu stretnúť iba zaočkovaní, maďarská vláda umožnila účasť na omši všetkým. Navyše na podujatiach eucharistického kongresu nebudú platiť žiadne protipandemické opatrenia, programy sa budú konať bez akýchkoľvek obmedzení.

Vláda Viktora Orbána o tom rozhodla začiatkom augusta, keď vydali nariadenie o výnimkách z protipandemických opatrení. Výnimky sa týkajú troch podujatí: okrem návštevy pápeža aj národného sviatku 20. augusta a majstrovstiev Európy v štvorzáprahoch od 2. do 5. septembra.

Konferencia biskupov Slovenska Denníku N potvrdila, že rímskokatolícke farnosti organizujú autobusové zájazdy veriacich na návštevu pápeža v Budapešti aj zo Slovenska.

Megafestival bez obmedzení

Státisíce ľudí oslavovali v Budapešti počas minulého, predĺženého víkendu sviatok svätého Štefana, ktorý je v Maďarsku štátnym sviatkom. V roku 2020 museli pre pandémiu všetky podujatia zrušiť, tento rok to však chcela vláda ľuďom vynahradiť, a preto zorganizovala na národný sviatok najväčší festival, aký maďarské hlavné mesto doteraz videlo.

Na Andrássyho ceste v centre mesta sa konal veľký pochod so symbolmi maďarskej štátnosti a hlavnou atrakciou bola svetelná šou a gigantický ohňostroj nad Dunajom.

V Budapešti sledovalo ohňostroj v piatok večer vyše 700-tisíc ľudí a celoštátne sa konalo 400 rôznych programov, ktoré pokračovali aj cez víkend. V obrovskom ohňostroji vystrelili vyše 40-tisíc rakiet, čo je 8- až 9-krát toľko, ako to bolo doteraz. Rozpočet celého programu sa vyšplhal na 6,6 miliardy forintov (asi 19 miliónov eur).

Ohňostroj za 19 miliónov eur sledovalo 700-tisíc ľudí. Foto – Facebook maďarskej vlády

Rúška nenosia, čísla pomaly stúpajú

V Maďarsku platí už pomerne málo protipandemických opatrení, ale počas národného sviatku zrušili aj tie. Rúška

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Pápež František

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie