Denník N

V zime zostávajú uväznení v laboratóriách aj týždne, v lete chránia prístroje pred bleskami. Život vedcov na Lomnickom štíte

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa stretnú astrofyzik, meteorológ a lanovkár, nie je to vtip, ale bežná noc na Lomnickom štíte. Na druhom najvyššom štíte na Slovensku sa totiž nachádzajú najvyššie položené pracoviská, na ktorých bez prestávky pracujú ľudia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Málokto má zo svojej pracovne lepší výhľad ako zamestnanci Laboratória fyziky kozmického žiarenia, ktoré patrí pod Slovenskú akadémiu vied, či meteorologickej stanice v nadmorskej výške 2 634 metrov.

Vedci sem chodia na niekoľkodňové až týždňové turnusy. Tie sa však môžu neplánovane predĺžiť, keď ich na štíte uväzní búrka či mráz.

Na Lomnickom štíte sme deň pred koncom osemdňovej šichty navštívili astronóma Pavla Schwartza. Meteorológ Rastislav Mačura začínal svoju desaťdňovú zmenu spolu s nami.

Astronóm Pavol Schwartz vo „svojom“ laboratóriu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na štít štartujeme z Tatranskej Lomnice ktorá je v nadmorskej výške 850 metrov nad morom. Lanová dráha nás s jedným prestupom behom dvadsiatich minút dopraví na Skalnaté Pleso.

Odtiaľ začínajú prísnejšie pravidlá, keďže do lanovky na štít potrebujete miestenku s konkrétnym časom. Ak svoju jazdu zmeškáte, pravdepodobnosť, že sa hore dostanete s novým lístkom, je malá. Dopyt tu totiž prevyšuje ponuku a lanovky na najvyššie položené trvale obývané miesto na Slovensku bývajú vypredané.

Zatiaľ čo pri prvých dvoch úsekoch sme si užívali pohľad na prírodu a zmenšujúce sa stromy, tretí okrem výhľadov ohromuje aj prudkým stúpaním.

Vzduch v kabíne citeľne redne a aj keď väčšina zo sedemnástich pasažierov vyzerá, že s vysokým prevýšením v priebehu pár minút nemá žiaden problém, pochybujem, že slabosť v kolenách cítim len ja. Viním z toho fakt, že som si ani časť túry neodkráčala po svojich a pomalšie. Pohľad na štít počas skvelej viditeľnosti si bez ohľadu na zmenu tlaku fotíme všetci. Okrem dievčaťa, ktoré vracia do vrecka.

Prudké stúpanie lanovky na vrchol Lomnického štítu, kde je vidieť pozorovateľňu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kozmické laboratórium

Pri termináli na nás v domácom oblečení a papučiach čaká astrofyzik Pavol Schwartz. Namiesto do kaviarne a obchodu s magnetkami tak smerujeme do nenápadných dverí, ktoré vedú do Laboratória fyziky kozmického žiarenia a koronálnej stanice. Schwartz v ňom strávil posledný týždeň.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Vesmír

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie