Denník N

Príbeh Adriána Babiča: jazdil dve sekundy za Saganom. Potom raz zapadajúce slnko oslepilo vodiča v protismere

Adrián Babič a jeho zlatá medaila na deaflympiáde. Foto – deaflympic.sk
Adrián Babič a jeho zlatá medaila na deaflympiáde. Foto – deaflympic.sk

O talentovanom cyklistovi, ktorý sa presadzoval medzi nepočujúcimi aj počujúcimi športovcami, sme hovorili s jeho strýkom, ktorý ho priviedol k cyklistike, mamou a aj trénerkou. A rozprával sa s nami aj 24-ročný vodič, ktorý Adriána zrazil.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Paralelne popri diaľnici medzi Košicami a Prešovom vedie stará cesta. V stredu 26. mája 2021 po nej išli dvaja vysokoškoláci, rovesníci, mali 24 rokov. Išli oproti sebe, obaja na hlavnej ceste. V istom momente, po pol ôsmej večer, sa ocitli medzi obcami Ličartovce a Lemešany. Od tragédie ich delilo iba pár sekúnd.

Adrián, úspešný reprezentant v cyklistike, bol na špeciálnom bicykli. Býval v Poprade, ale študoval a aj priateľku mal v Prešove. Keď bol u nej, často trénoval na tejto ceste. V týchto dňoch dolaďoval formu, o tri týždne ho čakali majstrovstvá Slovenska v časovke. Išiel v smere do Košíc.

Oproti nemu sa približoval Jakub. Na križovatke medzi Lemešanmi a Ličartovcami sa chystal odbočiť doľava na Obišovce. Študuje na Technickej univerzite v Košiciach a túto cestu pozná ešte lepšie ako Adrián. Prešiel ňou nespočetnekrát. Býva totiž blízko, v jednej z obcí za touto križovatkou.

Je to typ križovatky v tvare ypsilon, ktorá vodiča nenúti významne znížiť rýchlosť, aj keď chce odbočiť vľavo a nič nejde v protismere, ako sa to práve chystá urobiť Jakub. Bez problémov ju prejdete trebárs sedemdesiatkou. Lenže Jakub nemal voľnú cestu – pri odbočovaní nedal prednosť Adriánovi. Ten zrážku s ťažkou Toyotou RAV4 neprežil.

Starosta blízkych Lemešian hovorí, že už pred tromi rokmi žiadal o zníženie rýchlosti na tomto mieste na päťdesiatku, neuspel.

Miesto nehody a pamätník, ktorý tam dali Adriánovi cyklistickí priatelia. Foto N – Peter Lázár

Práve zapadalo slnko…

Od tragédie uplynuli už tri mesiace. Mária Babičová, Adriánova mama, samozrejme, ťažko znáša nečakanú a nesmierne bolestivú stratu syna. Nepomáha jej ani fakt, že Jakub ani nikto z jeho rodiny sa jej neozval, neospravedlnil. „Myslím si, že je to o charaktere človeka. Ja by som sa úplne inak zachovala, no bohužiaľ…“

Keď sme Jakuba hľadali doma, našli sme len jeho rodičov. Hovorili, že Jakub chcel napísať list Adriánovej mame, nepodarilo sa im však zohnať na ňu kontakt. Vyšetrovateľ im ho odmietol dať kvôli ochrane osobných údajov. Tak aspoň poslali veniec na pohreb mladého cyklistu.

Kontakt skúšali získať aj na internete, v Poprade videli asi sedem rôznych Babičovcov, no nezdalo sa im vhodné vyzvedať… Tak sme im nadiktovali emailovú adresu Adriánovej mamy a oni nám dali číslo na Jakubov mobil.

„Ďakujem za ten kontakt, včera (v nedeľu – pozn. red.) som jej napísal email, že mi je veľmi ľúto, čo sa stalo, a že jej vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ povedal Jakub, keď sa po víkende vrátil z chaty, kde nemal signál.

Nad tou smrteľnou nehodou zrejme nie sú žiadne zásadné otázniky. Ukazuje to aj vyšetrovanie. Po tom, čo znalec vyhotovil posudok, polícia koncom júla vzniesla obvinenie Jakubovi za prečin usmrtenia z nedbanlivosti, keďže nedal prednosť cyklistovi. Znalec odhadol rýchlosť Toyoty v momente zrážky v rozmedzí 58 až 62 kilometrov za hodinu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Denník N v Poprade

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie