Denník N

Prečo to vyzerá tak, že z Afganistanu utekajú hlavne muži, hoci ohrozenejšie sú ženy?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Z pohodlných, usporiadaných a v mieri žijúcich krajín sa ľahko a bezstarostne odpovedá „správne“, teda že muži mali zostať doma bojovať. Priamo na mieste je to omnoho komplikovanejšie.

Jednou z najzdieľanejších fotografií zachytávajúcich nedávne znovuovládnutie Afganistanu Talibanom je istotne záber na 823 mužov, žien a detí, ktorým sa podarilo dostať na palubu amerického lietadla C-17 a odletieť z vlasti, ktorú už možno nikdy v živote na vlastné oči neuvidia. Ľudia si všimli, že lietadlo bolo evidentne naplnené nad svoje kapacity, ale okrem toho upozorňovali na sociálnych sieťach aj v médiách na to, že medzi pasažiermi prevládali hlavne muži, a to skôr mladšieho veku.

Okamžite sa rozbehla debata, prečo tam nie je viac žien, lebo tie sú viac ohrozené vládou Talibanu, prečo muži nezostali doma bojovať a neprenechali miesta v lietadlách ženám. Objavili sa rýchle súdy v zmysle, že afganskí muži sú zbabelci, že je to taká „kultúra“ a že „takíto“ sa teraz „dovalia“ do našich civilizovaných končín.

Tento naratív nie je ničím nový. V čase vrcholu utečeneckej krízy (2015) sa aj medzi ľuďmi, ktorí zvyčajne nečerpajú informácie a názory na dezinformačnej scéne, rozšírili pripomienky, prečo napríklad zo Sýrie či afrických štátov utekajú mladí muži namiesto toho, aby bojovali, ako je možné, že majú mobily a značkové tenisky, ktoré si ani u nás nemôžu všetci dovoliť, čo mal byť dôkaz, že nemôžu byť až takí zbedačení. A hoci sa to všetko dalo vysvetliť, nedobrý pocit v mnohých ľuďoch zostal.

Vonku je vždy viac mužov

Experti na Afganistan či na utečencov majú vysvetlenia aj pre súčasné dianie v Afganistane, aj pre spomínanú fotografiu.

„So

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie